Start uitvoeringsinitiatieven in Asse en Grimbergen

Troostplekken en herboren trage wegen, de dromen die uitkomen na de projectoproep

Foto ©Regionaal Landschap Brabantse Kouters
Foto ©Regionaal Landschap Brabantse Kouters

In februari 2024 lanceerden we de oproep Durf Dromen, Denken en Doen in de Vlaamse Rand. Een echte uitdaging om gedurende drie maanden na te denken over initiatieven die bijdragen aan de uitvoering van het landinrichtingsplan Vlaamse Rand. Dat het geen gemakkelijke opdracht was, bleek uit het beperkt aantal ingediende voorstellen. Toch zijn de twee gekozen projecten een schot in de roos. Ze dragen bij tot belangrijke thema’s zoals biodiversiteit, recreatie, natuur, water, cultuur, sociale cohesie en korte keten. Kortom, een oogst die we nooit hadden durven dromen.

Forest Farm vzw – Bekenveld Asse

Forest Farm vzw diende het project Bekenveld Asse in met onder andere de aanleg van een nieuwe wandelroute van vier kilometer vanuit Asse, Asse-ter-Heide, Buda en Asbeek. Het heropenen van voetweg #87 maakt het mogelijk om te wandelen door een prachtig stukje natuur in de Groene Rand Asse. Op dit traject ligt Putberg, een gebied dat deel uitmaakt van het landschap Brabantse Kouters en het strategisch project ​
Erembald-Kravaalbos. Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters adviseert en zorgt voor de grondwerken en aanplantingen. De gemeente Asse staat in voor het verplaatsen van de voetweg.

Putberg, een vleugje Vlaamse Ardennen tussen Aalst en Brussel ©Luc De Munck
Putberg, een vleugje Vlaamse Ardennen tussen Aalst en Brussel ©Luc De Munck

Naast recreatie heeft Forest Farm ook aandacht voor biodiversiteit en water. Aan de Kleine Wetsbeek is het doel om een natte, klimaatresistente habitat te realiseren. Daarbij komt de aanleg van een vijver met vlonderponton en aanplant van een houtkant.

Studenten van de HOGent denken mee na over de aanleg van een voedselbos en voedselvoorziening via korte keten. Ze geven advies over plantenlijsten, aanplantingen, waterbuffering en evenwicht natuur, landschap en landbouw. Bavo Olbrechts, bioboer, bewerkt een deel van de akker (natuurwijngaard). Hij draagt bij tot aanplantingen die in harmonie zijn met korte keten in de landbouw.

©Luc De Munck
©Luc De Munck

Troostplek in de Kloosterpoort

De gemeente Grimbergen diende ook een projectvoorstel in. Voor buurtbewoners en bezoekers van de Kloosterpoort wil de gemeente een troostplek inrichten. Binnen de Maalbeekvallei is de Kloosterpoort een belangrijke schakel. Momenteel is er al een wandel- en fietspad, een natuurlijke speelzone en een verbindende bomendreef. Een troostplek zou de kers op de taart zijn. Een voor iedereen toegankelijke plek waar bloemen en struiken bloeien in het voorjaar. Waar beter kan je zijn om dierbaren te gedenken? ​ Voor de uitvoering werkt de gemeente Grimbergen samen met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Als ontwerper van de Kloosterpoort zijn ze ook het meest geschikt om onder andere keuzes voor plantgoed te begeleiden.

Foto @Regionaal Landschap Brabantse Kouters
Foto @Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Subsidies en ondersteuning Vlaamse overheid

Elk projectvoorstel krijgt een subsidiebedrag tussen 5.000 en 25.000 euro met een maximale subsidie van 50% van de terugbetaalbare kosten. Begeleiding en ondersteuning gebeurt door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Het project dient uitgevoerd te zijn tegen eind 2026.

Renaud Bocquet

Projectmanager Vlaamse Rand, Vlaamse Landmaatschappij

Katrien Branders

Communicatieverantwoordelijke, Vlaamse Landmaatschappij

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met