Nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld in het Brugse Ommeland

Speerpunten voor het Brugse Ommeland in 2022

In Zedelgem en Jabbeke is het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld officieel geopend. Het beschermde natuurgebied is 355 hectare en heeft een grote natuur- én historische waarde. Op de trage wegen spot je makkelijk een roofvogel of ander wild. Het netwerk is goed voor 53 kilometer wandelplezier.

“Het Brugse Ommeland is een meer dan unieke regio voor wandelaars. Het ruime aanbod van natuur en groen zorgt voor veel wandelmogelijkheden. Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is een sterke meerwaarde voor deze regio”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Het ontstaan van Vloethemveld gaat terug tot de 13de eeuw, toen het gebied als ontginningsgebied diende voor hout en landbouw van de zusters van Sint-Jan in Brugge. Nu baden de bossen en natuurgebieden tussen Zedelgem en Jabbeke in een zee van stilte. Namen als Moordenaarsbos en Ockerhout spreken tot de verbeelding en bieden een glimp van een fascinerend verleden.

Tijdens een wandeling in dit prachtige gebied komen bezoekers meer te weten over een verleden dat lang verborgen bleef, zoals het Brits krijgsgevangenkamp in Vloethemveld waar duizenden soldaten verbleven na de Tweede Wereldoorlog. Het domein verrast met militair erfgoed én de gevarieerde natuur. Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is goed voor 53 kilometer wandelplezier en telt 58 knooppunten. Stilte en rust zijn een grote troef van de wandelpaden in het bos- en heidegebied. De heidetoren zorgt voor een verrassend vergezicht, vanuit de Waterhut spotten wandelaars zeldzame vogels op de vijver. Op de trage wegen spot je gemakkelijk een roofvogel of een ree.

Natuurgebied Vloethemveld, bloeiende heide © Westtoer apb
Natuurgebied Vloethemveld, bloeiende heide © Westtoer apb

Het Vloethemveld is een domein van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor de publiekswerking, het onthaal en het beheer van het erfgoed in het Vloethemveld werkt Natuur en Bos samen met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, de Vlaamse Landmaatschappij en Vloethemveld vzw. Langs de wandelroute in het Kamp Vloethemveld zijn er het hele jaar door rondleidingen met gids mogelijk, op aanvraag.

SPEERPUNTEN BRUGSE OMMELAND VOOR 2022

Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is een van de toeristische speerpunten voor het Brugse Ommeland in 2022. Daarnaast staat het thema proeven centraal dit jaar. Zo zal je letterlijk van de middeleeuwen kunnen proeven in de Zwinstreek. Ook in zomerse pop-upbars op unieke locaties, in erfgoedparels en op toffe natuurplekken worden de lekkerste smaken uitgespeeld. Vijftien fietsroutes op het netwerk met focus op smakelijke adressen staan garant voor uren lekker fietsplezier.

“Het Brugse Ommeland speelt dit jaar meer dan ooit de lekkerste adressen in de regio uit. De combinatie van dit thema met unieke erfgoedlocaties, bijzondere natuurgebieden en ijzersterke thema’s zoals de ‘Verdwenen Zwinhavens’ zijn meer dan een reason to come voor Vlaamse en Nederlandse gasten”, aldus Tom Willems, regiovoorzitter Brugse Ommeland.

Proeven van het verleden

Herbeleef de gouden tijd van de Zwinstreek, nu ook op je bord. In juni 2021 werd de succesvolle fietsroute langs de Verdwenen Zwinhavens gelanceerd. Nieuw dit jaar is dat

fietsers op diverse locaties langs en in de buurt van de route ook van de middeleeuwen kunnen proeven. In samenwerking met foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh gaan lokale streekproducenten en restauranthouders aan de slag om unieke Zwinhaven-gerechten en -producten te creëren, die recreanten vanaf juni 2022 kunnen proeven.

Lekker fietsen in het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland blijft de fietsregio bij uitstek. Een handige brochure bundel twaalf fietsroutes tussen 32 en 50 km op het fietsnetwerk die niet enkel fietsplezier maar ook lekkere stops onderweg garanderen. Speciale aandacht gaat er ook naar gezins-vriendelijke fietstochten, drie routes tussen 14 en 22 km brengen fietsers langs ijshoeves, terrassen in het groen en speelplezier. De routes leiden je doorheen de verschillende landschappen van het Brugse Ommeland: van de polders in het hinterland van de kust, langs kanalen, doorheen het bosrijke Landschapspark Bulskampveld tot het glooiende Tieltse.

Het Brugse Ommeland verbergt schatten aan erfgoed en kasteeldomeinen. Die worden ook dit jaar ontsloten voor zomerse pop-up bars en verrassende eet- en logeeradressen. Een unieke kans om erfgoed op een andere manier te ontdekken, elk met hun eigen verhaal.

Proeven van en in de natuur

Het Landschapspark Bulskampveld is het meest bosrijke gebied van heel West-Vlaanderen. In 2022 staan hier vanaf de zomer hoeve- en streekproducten en adressen in de kijker. Op het wandelnetwerk zijn nieuwe suggestie-routes ontwikkeld, met onder meer de leukste picknickplekken en lokale producenten waar recreanten streekproducten kunnen kopen. Blikvanger wordt Feest in het Bos op 25 september, met een grote streekproductenmarkt.

Veel van de producten en plekken die het Brugse Ommeland zo uniek maken, hangen samen met het harde werk van unieke mensen, stuk voor stuk ambassadeurs van deze regio. Ze hebben elke hun eigen verhaal, over hun product, hun plek, hun band met de regio. ​
Piet Wostyn met de wereldbefaamde Mostaard uit Torhout, Peter Velle met het middeleeuws en veelzijdig Spaans Tolhuisje langs het kanaal Brugge-Oostende, Wim Vercoutter van de Kruiderie, een kruidig sociaal tewerkstellingsproject in het Landschapspark Bulskampveld, om maar enkele namen op te noemen.

Genieten van Vloethemveld en het Brugse Ommeland © Jan D’Hondt Ateljé D
Genieten van Vloethemveld en het Brugse Ommeland © Jan D’Hondt Ateljé D

Praktisch

De gratis fietsgids is digitaal verkrijgbaar via www.brugseommeland.be/lekker-fietsen en de brochure via shop.westtoer.be en vanaf eind april ook bij de diensten toerisme in het Brugse Ommeland.

Kaarten van het wandelnetwerk Vloethemveld zijn voor 8 euro verkrijgbaar op de volgende plaatsen:

Cover folder wandelnetwerk © Westtoer apb
Cover folder wandelnetwerk © Westtoer apb

meer info bij Westtoer:

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, 0476 56 49 41 ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Foto’s vrij van rechten aan te vragen bij Ilse.dekeijzer@westtoer.be

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Liesbeth Gellinck

Projectleider

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact