17 Wijersbakens verwelkomen bezoekers in het land van 1001 vijvers

Vanmiddag werd aan de Tuiltermolen (Herkenrode) in Hasselt de eerste van de nieuwe Wijerbakens geplaatst door Vlaams minister Zuhal Demir, gedeputeerde Bert Lambrechts en Hasseltse schepenen Joost Venken en Rik Dehollogne. In totaal komen er 17 bakens langs de verschillende invalswegen naar het gebied De Wijers, om bezoekers welkom te heten in het land van 1001 vijvers. De bakens verwijzen met houten rietstengels en de roerdomp naar de sterktes van het gebied: water en Europese topnatuur en zijn een mijlpaal in de uitbouw van De Wijers als natuurtoeristische bezienswaardigheid. 

Het meer dan 25.000 ha grote vijvergebied De Wijers ligt verspreid over 7 gemeenten in het hart van Limburg: Hasselt, Genk, Diepenbeek, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen en Herk-de-Stad. Al in de jaren ’80 werden de belangrijke troeven van het gebied erkend. Sinds 2004 is de streek gekend onder de naam ‘De Wijers’ en werd de regio stelselmatig verder ontwikkeld, samen met 20 partners. In september stelt De Wijers zich dan ook kandidaat als Landschapspark bij de Vlaamse regering. Ondertussen wordt er hard gewerkt om De Wijers op de natuurtoeristische kaart te zetten.

Minister Demir: “De Wijers, het land van 1001 vijvers, is een voorbeeld voor onze Blue Deal om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen extreme weerssituaties. Maar bovenal is het een prachtig gebied om te vertoeven. De Wijersbakens vormen voortaan de eerste ‘schil’, waarbij bezoekers welkom geheten worden om te genieten van deze natuurpracht. Via herkenningselementen worden ze verder geleid naar de toegangspoorten, die de komende jaren in de huisstijl van De Wijers zullen worden ingericht dankzij het Landinrichtingsproject ‘De Wijers Beleven’ van de Vlaamse Landmaatschappij. Door in te zetten op het bekendmaken van de Wijers belooft deze toeristische troef nog meer een hefboom te zijn voor onze streekontwikkeling en lokale economie”

De aankoop en plaatsing van de Wijersbakens worden gefinancierd door de Uitvoeringsinitiatieven die gekoppeld zijn aan het Landinrichtingsproject ‘De Wijers Beleven’. Met die Vlaamse subsidie voor kleinschalige, kortlopende projecten in De Wijers kon Regionaal Landschap Lage Kempen de aankoop en plaatsing van de bakens voor de verschillende Wijersgemeenten coördineren. Zowel de gemeenten als de Vlaamse overheid dragen 50% bij in de kosten van de Wijersbakens.

Eyecatcher met meerdere functies

De Wijersbakens bestaan uit 11 natuurlijk gevormde houten (Robinia) palen, die verwijzen naar het riet dat aan de vijvers van De Wijers te vinden is. En uiteraard verschuilt de roerdomp, hét symbool van De Wijers, zich tussen het riet. In het baken wordt deze mysterieuze reigerachtige in cortenstaal voorgesteld.

De bakens worden aan invalswegen aan de buitengrenzen van het gebied geplaatst, en hebben verschillende functies, volgens gedeputeerde en voorzitter van het partnerschap De Wijers Bert Lambrechts: “Enerzijds doen de bakens dienst als wegwijzer en verwelkoming om aan de bezoeker te tonen dat hij aangekomen is in De Wijers. Aan de hand van de bakens worden ze naar de mooiste plekjes in De Wijers geleid. Door de visuele identiteit van De Wijers al aan de invalswegen kenbaar te maken, worden zowel bewoners als bezoekers erop attent gemaakt dat ze een bijzonder waardevolle streek binnen rijden.

In september worden nog op 16 andere locaties in Hasselt, Genk, Diepenbeek, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Zonhoven Wijersbakens geplaatst.

Hasseltse schepenen Rik Dehollogne en Joost Venken zijn blij met het baken aan de toegangspoort Herkenrode. “Zowel aan de ingang van de Herkenrodedreef als aan de Tuiltermolen staat een Wijersbaken. Maar ook elders in Hasselt, staan bakens: aan de Wijers-toegangspoort Domein Kiewit en in de toekomst ook aan de fietssnelwegen in Godsheide en Kuringen. Zo laten we zien dat Hasselt een belangrijk onderdeel is van het land van 1001 vijvers.”

 

 

Logo Dewijers in wit vlak-baseline-groenelijn.jpg

JPG - 738 Kb

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met