175 goedgekeurde LEADER-projecten geven boost aan plattelandsontwikkeling

Vlaams minister van Plattelandsbeleid Hilde Crevits tijdens de LEADER-dag in Deinze op 22 november 2024
Vlaams minister van Plattelandsbeleid Hilde Crevits tijdens de LEADER-dag in Deinze op 22 november 2024

Sinds de start van het GLB 2023-2027 werden al 175 LEADER-projecten goedgekeurd, goed voor 8,9 miljoen euro subsidies van Europa, Vlaanderen en de Vlaamse provincies. Dat vertegenwoordigt 22% van het totale budget van 50,5 miljoen euro waarin voorzien is voor de LEADER-programmaperiode 2023-2027. Die cijfers werden bekendgemaakt tijdens de LEADER-dagen op 25 oktober en 22 november, georganiseerd door de Vlaamse Landmaatschappij en het Vlaams Ruraal Netwerk.

“De goedkeuring van 175 projecten bewijst dat LEADER op volle toeren draait. LEADER is het programma bij uitstek geworden voor lokale plattelandsontwikkeling binnen Vlaanderen”, aldus minister van Plattelandsbeleid Hilde Crevits, tijdens de LEADER-dag in Deinze. “Die investeringen zijn nodig, want ons platteland wordt geconfronteerd met heel wat uitdagingen op vlak van leefbaarheid, bereikbaarheid en sociale cohesie. Om diezelfde reden sluiten we met alle betrokkenen ten laatste in 2026 voor de eerste keer een ambitieus transversaal plattelandspact. Daarmee willen onze dorpen en plattelandsgemeenten versterken, nog beter wapenen tegen de verschillende uitdagingen en ervoor zorgen dat ze een bron van creativiteit, innovatie, welvaart en welzijn zijn en blijven.“

Nieuw: kleinschalige LEADER-projecten met minder administratieve lasten

Van de 175 goedgekeurde projecten zijn er 73 microprojecten. Microprojecten zijn kleinschalige projecten met beperkte administratieve verplichtingen voor de indieners. Steeds meer lokale verenigingen en ondernemers vinden daardoor hun weg naar LEADER om vernieuwende ideeën in te dienen. Voorbeelden van ingediende microprojecten zijn een fototentoonstelling over ‘landbouw en boerenbuiten’, een AI-gestuurde pratende bank voor publieke participatie en een geautomatiseerd bestelsysteem voor lokale producten.

Ongeveer evenveel projecten met investeringen werden goedgekeurd als projecten gericht op dienstverlening en samenwerking.

Focus op meer leefbare en levendige dorpen

LEADER-projecten zetten in op thema’s zoals innovatieve en duurzame lokale landbouwproductie en -afzet, biodiversiteit, landschapskwaliteit en leefbare dorpen. De helft van de al goedgekeurde projecten richt zich op het verbeteren van het dorpsleven. Dat varieert van investeringen in dorpsinfrastructuur tot het bevorderen van sociale cohesie en inclusie. Voorbeelden van ingediende projecten zijn de ​ transformatie van een scoutsterrein tot een groene ontmoetingsplek, het plaatsen van boekenruilkastjes, en activiteiten voor mindervaliden en psychiatrische patiënten bij een visvijver.

Over LEADER

LEADER (Liaisons entre actions de dévelopment de l'économie rurale) is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbij de lokale gemeenschap zelf acties uitvoert voor plattelandsontwikkeling.

LEADER-steun kan enkel gegeven worden in een LEADER-gebied. In oktober 2023 werden de 15 Vlaamse LEADER-gebieden erkend. De LEADER-gebieden kunnen rekenen op middelen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), Vlaanderen en de provincies.

In elk LEADER-gebied worden projectoproepen gelanceerd. Plattelandsbewoners, ondernemers, landbouwers, organisaties en lokale besturen kunnen projecten indienen. De goedgekeurde projecten worden uitgevoerd met LEADER-subsidies.

Meer informatie 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met