215.000 euro subsidie voor laatste werken aan de Poort Averbode

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft  vandaag een subsidie van 214.272 euro goedgekeurd voor de uitvoering van de laatste werken aan de toegangspoort Averbode.  

Het plattelandsproject de Merode maakt werk van de economische en toeristische ontwikkeling van de streek tussen de abdijen van Averbode en Tongerlo. Onthaalzones zorgen ervoor dat bezoekers in een aangename omgeving kunnen toekomen en de nodige informatie vinden om hun bezoek aan de streek aan te vatten. In 2015 openden de projectpartners reeds de poort van Gerhagen (Tessenderlo), in 2017 was het de beurt aan de centraal gelegen poort Averbode. Nu wordt de onthaalzone rond de abdij van Averbode afgewerkt. Zo krijgt het Mariapark een opfrisbeurt, wordt de historische walgracht zichtbaar gemaakt en de Kroningskapel gerestaureerd.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft hiervoor vandaag een subsidie van 214.272 euro goedgekeurd.

- Voor het Mariapark wordt teruggegrepen naar de historische invulling, waar zowel religie als recreatie centraal stonden. Het park krijgt dus opnieuw een invulling als religieus wandelpark. De historische parkelementen worden hersteld of vernieuwd, er worden aanplantingen voorzien en een nieuwe toegang vanaf de parking Uitgeverijplein en het belevingscentrum het Moment wordt de blikvanger.  Bezoekers kunnen in alle rust en comfort van de parking naar het binnenplein van de abdij wandelen via het Mariapark.

- De afbraak van een aantal gebouwen voor de realisatie van het Belevingscentrum, creëerde ruimte voor het herstel van het authentieke karakter van de site. De historische walgracht, die nog amper zichtbaar was, verschijnt opnieuw in het landschap. Door een deel van de gracht opnieuw uit te graven en te verbinden met het nog bestaande noordelijke stuk, komt de walgracht opnieuw prominent in beeld. Het plaatsen van kleibentonietmatten garandeert de waterstand en een blinde gevel gaat op in de omgeving door het aanplanten van klimplanten.

- De site van de Kroningskapel werd, samen met de omgeving van de Heilige Kruiskapel, eerder opgewaardeerd.  Door de heraanleg van de Kroningsdreef en door de aanleg van een monumentale trap naar de Kroningskapel werd de kapel hersteld in haar oorspronkelijke betekenis als ‘landmark’ of oriëntatiepunt (zie foto in bijlage ©VLM). De Kroningskapel zelf is echter aan restauratie toe. Het vernieuwen van het dak, het opvoegen van de gevels en het herstellen van de smeedijzeren hekken stelt de toekomst van de kapel veilig.

Joke Schauvliege: “Op de grens van het Hageland en de Kempen vormt de abdij van Averbode een zeer geliefde, historische en religieuze trekpleister. De Vlaamse overheid wil de site opwaarderen tot een modern uitgeruste onthaalzone voor de vele bezoekers die komen genieten van de stilte en de rust rondom de abdij. Om de vele toeristen en gebruikers beter te begeleiden, komen er nog info- en verbodsborden, evenals houtwallen en aanplantingen ter versterking van het aanwezige bos- en groenareaal.”

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder, Vlaamse Landmaatschappij

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact