2,3 hectare nieuw bos in natuurinrichtingsproject Biscopveld
25 november 2024
Op de 45ste Dag van de Natuur op 23 november is opnieuw via het natuurinrichtingsproject Biscopveld bos aangeplant. Er is in totaal ongeveer 2,3 ha bos aangeplant in en rond de Vagevuurbossen in Wingene.
Het domein Vagevuurbossen is een bos- en natuurgebied van 220 hectare in beheer van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in het projectgebied van het natuurinrichtingsproject Biscopveld. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en ANB voeren al sinds 2013 natuurinrichtingswerken uit in het Biscopveld. De werken helpen de Europese natuurdoelen voor dit gebied te realiseren.
Op de Dag van de Natuur heeft een 40-tal vrijwilligers van Natuurpunt De Torenvalk hier maar liefst 2,3 ha extra bomen en struiken aangeplant. Het extra bos is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partners en vrijwilligers.
Kloempen
In de Boskapeldreef in Wingene is 2,3 ha van een voormalige akker beplant met 2200 stuks bosgoed. De aanplantingen zullen zorgen voor gevarieerd bos, bestaand uit o.a. zomer- en wintereiken, beuken, snelgroeiende wilgen, winterlindes en berken. Ze bevatten ook veel struiken die met hun bessen en bloesems interessant zijn voor vogels en insecten (bijv. sleedoorn, Gelderse roos, sporkehout, lijsterbes).
Op het grootste deel van het terrein is er aangeplant in “kloempen”, dat zijn kleine groepjes bomen. De groepjes staan willekeurig verspreid zo’n 15 meter uit elkaar. Van de 25 jonge boompjes of struikjes in zo’n groepje, kan op termijn één exemplaar uitgroeien tot een grote boom of “toekomstboom”. De andere bomen in het groepje zorgen ervoor dat de toekomstboom mooi rechtop groeit. Tussen de groepjes ontstaat spontaan bos door zaadverspreiding uit de omgeving. Zo zal vooral wilg aanwaaien. Deze manier van werken zorgt voor meer structuurvariatie dan wanneer in rijen wordt aangeplant. In de struikgordel langs de straatkant werden de planten dicht op elkaar gezet om op korte termijn een dicht bosmassief te creëren. Tussen de kloempen zijn o.a. ook al wat grotere populieren “blauwe van Eksaarde” aangeplant. Die groeien zeer snel, en zullen ervoor zorgen dat het perceel binnen enkele jaren al een mooi bos is. De populieren zorgen daarbij ook voor schaduw en bieden zo beschutting tegen wind en zon voor de trager groeiende kloempen.
Variatie in landschappen en natuurtypes
De aanplantingen zijn onderdeel van het natuurinrichtingsproject Biscopveld. Dat project loopt in een zone van 1015 hectare die zich uitstrekt van het provinciedomein, met de Aanwijsputten en de vallei van de Bornebeek in Beernem (en een klein stukje Oostkamp) over de Vagevuurbossen in Wingene tot aan de Gulke Putten in Ruiselede. Er komen zeldzame en bedreigde leefgebieden van planten en dieren voor, zoals goed ontwikkelde bossen, vennen, heide en bloemrijke graslanden. Het natuurinrichtingsproject heeft als doel om die leefgebieden beter in te richten, zodat de kwetsbare natuur er in de toekomst beter kan gedijen.
Het natuurinrichtingsproject mikt tegelijk op bos en op open natuur – heide, waterpartijen en graslanden. De natuur heeft immers baat bij variatie in landschappen en natuurtypes, met overgangen tussen open-gesloten, droog-nat, voedselarm-voedselrijk. Het maakt de omgeving ook prettiger om te wandelen.
Al sinds 2013 zijn terreinwerken aan de gang. Een greep uit de resultaten:
- In de Aanwijsputten in Beernem is het water in de vijvers weer helder en op de oevers groeien zeldzame planten. Voor natuurliefhebbers zijn een uitkijktoren en een kijkkamer met zicht op de Aanwijsputten gebouwd.
- In de Gulke Putten in Wingene floreren op voormalige stortplaatsen bloemrijke graslanden. Er is bij een ven een vlonder gebouwd waar je het waterleven kunt bestuderen.
- De Bornebeek in Beernem is op sommige plaatsen omgetoverd tot een meanderende beek met veel biodiversiteit.
- Op verschillende plaatsen in de Vagevuurbossen en het provinciedomein Bulskampveld floreert de paarse heide.
- Langs de Boskapeldreef in Wingene is de grote Caluwenbroekvijver aangelegd, die nu al een grote aantrekkingskracht heeft op vogels en met de komst van een aantal zeldzame vogels onze verwachtingen heeft overstegen.
In 2024-2025 wordt op drie locaties een experiment uitgevoerd om de invasieve exoot watercrassula te bestrijden die overal in België oprukt en onze inheems vegetatie bedreigt.
Meer dan 25 hectare extra bos
Samen met de 2,3 hectare aanplantingen van dit jaar, is er in een periode van 13 jaar meer dan 25 hectare extra bos aangeplant in en rond de Vagevuurbossen. Onder het motto 'Meer bos voor Vlaanderen!' schaart de Vlaamse overheid zich samen met haar partners vastberaden achter het plan voor uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen. Daarom blijven Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, de Vlaamse Landmaatschappij en vrijwilligers van Natuurpunt De Torenvalk zoeken naar mogelijkheden voor bosuitbreiding en versterking van het grote bos- en natuurcomplex in deze regio. Ook grondeigenaars die willen bebossen, worden ondersteund en ontzorgd.