249.000 euro voor 14 nieuwe volkstuinprojecten

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir keurde 14 nieuwe volkstuinprojecten goed, voor een bedrag van 249.000 euro. De minister ondersteunt zo lokale partnerschappen van mensen die samen voedsel willen telen, met respect voor de omgeving en de buurt. In totaal dienden 31 partnerschappen een projectvoorstel in na de oproep volkstuinen in 2021. Een kleine helft daarvan krijgt nu ondersteuning. Bij de goedgekeurde projecten zijn zowel klassieke volkstuinen als samentuinen, zorgtuinen, schooltuinen en voedselbossen.

Op 1 oktober 2021 lanceerde de VLM een projectoproep voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen en de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap stonden centraal in de oproep. In totaal werden 31 aanvragen voor volkstuinen ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij.

Een jury beoordeelde de kwaliteit van de aanvragen op basis van verschillende beoordelingscriteria, waaronder de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap, de vooropgestelde doelstellingen en het ambitieniveau. 14 projecten werden geselecteerd. De subsidies dekken maximaal 75% van de totale projectkost, met een maximum van 20.000 euro subsidie per project. De projecten kunnen van start gaan vanaf 1 februari en hebben een looptijd van maximaal drie jaar.

“Toegang tot groen, gezond en lokaal voedsel en sociaal contact vormen een belangrijke meerwaarde in ons dagelijks leven. Daarom geven we 14 projecten een duw in de rug die mensen samen brengen in de moestuin zodat ze zelf hun eigen voedsel kunnen telen op een duurzame manier met respect voor de buurt en voor elkaar. Nadien kunnen ze dan samen rond de tafel kruipen voor een gezellige avond met verse producten van eigen kweek. Leuk, lekker én gezond”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Overzicht van de goedgekeurde projecten

West-Vlaanderen

  • Gistel - Project: Dokter Egide Efeverpark - Indiener: Stad Gistel
  • Oudenburg - Project: Dorpstuin Biothope - Indiener: Stadsbestuur Oudenburg
  • Zwevegem - Project: Tuin van Adem en Eten - Indiener: Natuur.koepel vzw

Oost-Vlaanderen

  • Herzele - Project: Cirkeltuin Welenhoeck - Indiener: Welenhoeck vzw
  • Lebbeke - Project: Samentuin Lebbeke - Indiener: Velt
  • Meerdonk - Project: Het Pomona Voedselbos - Indiener: Promona vzw

Antwerpen

  • Heist-op-den-Berg - Project: Samentuin Hof Ter Laken - Indiener: Kempens Landschap vzw
  • Schelle - Project: Project: Naam nog te bepalen - Indiener: Autonoom Gemeentebedrijf Fluctus Schelle

Vlaams-Brabant

  • Herent - Project: De Schoppe - Indiener: Oostrem vzw
  • Tildonk - Project: Nieuwe Kloostertuin Tildonk - Indiener: Nieuwe Kloostertuin Tildonk vzw

Limburg

  • Bilzen - Project: Volkstuintjes Schoonbeek - Indiener: Sociaal Huis Bilzen
  • Hechtel-Eksel - Project: Voedselbos Vlasmeer - Indiener: Gemeente Hechtel-Eksel
  • Lanaken - Project: Voedselbos Pietersheim - Indiener: gemeente Lanaken
  • Wellen - Project: Volkstuin Buurtpark - Indiener: gemeente Wellen

 

Meer informatie per project vindt u op de website van de VLM.

Voor meer informatie kan u terecht op de website van de Vlaamse Landmaatschappij of u kan mailen naar volkstuinen@vlm.be.


Voor meer inhoudelijke informatie

Lotte Celis, beleidsmedewerker

Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel
T 02 543 69 31

lotte.celis@vlm.be

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met