249.000 euro voor 14 nieuwe volkstuinprojecten

De Vlaamse overheid wil buurtbewoners stimuleren om samen te tuinieren en zelf voedsel te telen. Dat is goed voor de sociale cohesie in dorpen op het platteland en draagt bij tot het bewustzijn rond lokaal geteeld voedsel. De VLM organiseerde in 2022 een oproep, waarna 22 lokale partnerschappen een projectvoorstel indienden. Meer dan de helft daarvan krijgt nu ondersteuning om hun project uit te voeren. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir keurde 14 nieuwe volkstuinprojecten goed, voor een bedrag van ongeveer 249.000 euro.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: Mensen op buurtniveau samenbrengen om ​ te tuinieren, en om van elkaar te leren over gezonde bodems, nieuwe teelten of gerechten met zelfgeteelde groenten en fruit, dat is wat we met dit project willen ondersteunen. We geven met deze steun 14 partnerschappen de kans om in hun eigen buurt aan de slag te gaan om hun eigen voedsel te telen.”

Oproep volkstuinen

Op 14 juni 2022 lanceerde de VLM een projectoproep voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen en de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap stonden centraal in de oproep. In totaal werden 22 aanvragen voor volkstuinen ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij.

Een jury beoordeelde de kwaliteit van de aanvragen op basis van verschillende beoordelingscriteria, waaronder de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap, de vooropgestelde doelstellingen en het ambitieniveau. 14 projecten werden geselecteerd. De subsidies dekken maximaal 75% van de totale projectkost, met een maximum van 20.000 euro subsidie per project. De projecten zijn gestart op 1 januari en hebben een looptijd van maximaal drie jaar.

Overzicht van de goedgekeurde projecten

West-Vlaanderen

 • Geluwe - Groei & Bloei Geluwe VZW - Groei & Bloei Geluwe VZW
 • Kortemark - Volkstuin Blijvelde, Volkstuin Sint-Jan - OCMW Kortemark
 • Poperinge - De Biotope - De Lovie vzw
 • Ruddervoorde - Bosdroom veld - Bosdroom vzw
 • Wervik - De Minnetuin - Vondels vzw, Minnehuis
 • Zedelgem - Voedselbos Den Doorn - Gemeente Zedelgem

Oost-Vlaanderen

 • Haaltert - Volkstuin Middelkouter - Lokaal bestuur Haaltert

Antwerpen

 • Boechout - Kwb-Wijveld - Gemeente Boechout
 • Brasschaat - Kijk- en samentuin Mikerf - Aralea vzw
 • Geel - BuitenMaten - MPI Oosterlo vzw
 • Geel - Volkstuin Klein Veldekens - Astor vzw

Vlaams- Brabant

 • Glabbeek - Herberg Stanske - Sporen vzw

Limburg

 • Lommel - De Bremmerstuin - ZorgGroep Lommel, WZC Hoevezavel
 • Maaseik - Volkstuin Wurfeld - Stad Maaseik

Meer informatie

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met