3.000 landbouwers kunnen hun mening geven over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteit

©B3W
©B3W

De Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit (B3W) begeleidt sinds 2021 landbouwers om duurzame bemestings- en bodempraktijken toe te passen. 3000 willekeurig geselecteerde landbouwers krijgen via de berichtenbox van het Mestbankloket een enquête over B3W en over begeleiding in het algemeen. Op basis daarvan kan de begeleiding nog beter afgestemd worden op de noden en wensen van de landbouwers. De VLM en B3W roepen de landbouwers die een uitnodiging kregen op om de enquête zeker in te vullen.

Sébastien Janssens van de VLM: “De resultaten van deze enquête zullen de VLM en B3W helpen om de begeleiding van landbouwers beter af te stemmen op hun noden en wensen. De resultaten nemen we mee voor de begeleidingsstrategie voor de komende jaren.”

Uit alle Vlaamse landbouwbedrijven werden 3.000 landbouwers willekeurig geselecteerd om deel te nemen aan de enquête. Die landbouwers zullen een bericht ontvangen in de berichtenbox van het Mestbankloket. De bevraging focust enerzijds op de evaluatie van de huidige B3W-werking, en anderzijds op de houding van landbouwers tegenover begeleiding in het algemeen. De Universiteit Antwerpen staat in voor de analyse van de resultaten van de enquête. De bevraging is onderdeel van het Horizon Europe project PATTERN. In dat project werken de VLM en de Universiteit Antwerpen nauw samen voor de evaluatie van verschillende aspecten van het landbouwbeleid in Vlaanderen.

 

Steven Van Passel, professor milieu-economie van de Universiteit Antwerpen: “Wij hopen dat veel landbouwers hierover met veel goesting hun mening zullen geven. Dat laat toe dat we een wetenschappelijk onderbouwde meerwaarde kunnen leveren aan hoe we onze Vlaamse landbouwers het best kunnen begeleiden.”

Over de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit (B3W)

B3W informeert landbouwers over gerichte bemestingspraktijken en methodes die bijdragen aan een goede bodem- en waterkwaliteit. Beide aspecten zijn belangrijk voor een optimaal gebruik van meststoffen en een goede teelt. B3W organiseert webinars, activiteiten op het terrein en persoonlijke begeleiding voor landbouwers. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) financiert B3W.

Saartje Degelin, projectleider van B3W: “Ik ben ervan overtuigd dat begeleiding van landbouwers een cruciaal onderdeel is van een mestbeleid dat moet leiden tot een positief resultaat op het terrein op het vlak van bodem- en waterkwaliteit.”

 

Meer informatie

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met