Aanpak overleg MAP 7: VLM start op vraag van minister Demir nieuw overlegmodel op met de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) gaat de komende weken op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir via een nieuw overlegmodel bouwen aan een nieuw en zevende mestactieplan. Net zoals bij het sociaal overleg is het daarbij de bedoeling dat de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties op basis van eigen voorstellen tot een akkoord komen dat onze waterkwaliteit voldoende verbetert.

Gisteren lieten enkele landbouworganisaties weten dat ze liever niet verder werken op basis van de eerste werktekst met maatregelen. Hoewel deze werktekst tot stand kwam na input van zowel wetenschappers, adviesraden als individuele landbouwers doorheen alle Vlaamse provincies, grijpt Demir het moment aan om een nieuw overlegmodel op te starten.

De minister reikt daarbij de hand uit naar alle betrokken middenveldorganisaties en overheidsinstanties om samen tot een akkoord te komen. Onder leiding van gedelegeerd bestuurder Toon Denys van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) start vandaag een overlegmodel op dat gebaseerd is op het sociaal overleg. Daarbij krijgen de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties en de overheidsinstanties de tijd om op basis van eigen voorstellen tot een akkoord te komen dat tegemoet komt aan de doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn, en dat aanvaardbaar is voor de Europese Commissie. Als zij erin slagen tot een dergelijk akkoord te komen, zal dat hetgeen zijn wat de minister zal voorleggen aan de Vlaamse regering.

Een eerste overleg waarbij de methodiek wordt toegelicht is vandaag gepland op dinsdag 8 november, om 16 uur. De VLM krijgt de rol van moderator en bewaakt de doelstellingen en de opmerkingen van de Europese Commissie. Tijdens deze vergadering zal elke deelnemende partij gevraagd worden de doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn te bevestigen. Dat is immers de vertrekbasis.

Enkel wanneer het niet lukt om via dergelijk overleg tot een akkoord te komen, zal de minister binnen de regering een eigen voorstel neerleggen. De minister roept alvast alle onderhandelende partijen op om zich van hun meest constructieve kant te laten zien, in het belang van én de landbouw, én de waterkwaliteit in Vlaanderen.

 

Meer inhoudelijke informatie:

Koen Desimpelaere, diensthoofd mestbeleid
T 02543 73 54
[email protected]

 

Perscontact:

Leen Van den Bergh, diensthoofd Communicatie en woordvoerder VLM
GSM 0499 05 26 03
[email protected]

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact