Aanvraagperiode voor flankerend beleid oranje bedrijven verlengd tot 28 februari 2025

Sinds 1 november kan een oranje bedrijf (impactscore van 5% of meer) of een bedrijf dat gelegen is in en in de nabijheid van een maatwerkgebied (Turnhouts Vennengebied, Kalmthoutse heide, de Maten, de Mechelse Heide en de Voerstreek), een aanvraag voor een vergoeding indienen als het bedrijf maatregelen neemt om de stikstofuitstoot van het bedrijf te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door de volledige veeteelttak stop te zetten of om te schakelen naar akkerbouw.

De minister van Omgeving besliste om de indieningsperiode voor de oranje bedrijven te verlengen van 15 januari tot en met 28 februari. Voor de bedrijven in maatwerkgebieden is er geen einddatum voorzien. 

Vergoedingen kunnen aangevraagd worden via het vergoedingenloket (loket landinrichting) op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.

Achtergrond

Op 20 september 2024 keurde de Vlaamse Regering het besluit over het flankerend beleid in uitvoering van de programmatische aanpak stikstof (PAS) goed. Het flankerend beleid ondersteunt landbouwbedrijven die via hun stikstofuitstoot een grote impact hebben op nabijgelegen, Europees te beschermen natuurgebieden.

Meer informatie

Meer informatie over de oproep en de voorwaarden vindt u in de brochure ‘Programmatische aanpak stikstof – Vergoedingen voor oranje bedrijven en bedrijven maatwerkgebieden’ op de website van de VLM.

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met