Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank

De Mestbank heeft de aanvragen voor een nieuwe fosfaatklasse verwerkt, die ze van de erkende laboratoria ontving tussen 12 december 2018 en 31 juli 2019. De verwerking verliep via de StaalName-applicatie SNapp en omvatte 15.524 percelen van 3.777 landbouwers. Die zijn ondertussen allemaal ingedeeld in de juiste klasse. Landbouwers die recht hebben op een financiële tegemoetkoming hebben die al ontvangen. In totaal is 114.250 euro uitbetaald voor 3.487 percelen.

De Mestbank bracht de landbouwers via e-mail op de hoogte van de verwerking. De landbouwers die geen e-mailadres hebben, kregen hierover een brief.

Waar vinden landbouwers de toegekende fosfaatklasse terug?
Ze vinden alles terug op het Mestbankloket (www.mestbankloket.be) onder de rubriek SNapp.  

  • Kies voor het tabblad ‘overzicht resultaten’.
  • Klik op de knop ‘Rapporten’.
  • Klik vervolgens op de publicatiedatum. U kunt zo een rapport (PDF) openen met aanduiding van de nieuwe fosfaatklassen. De informatieknop bevat de toelichting bij het rapport.
  • De bezwaarprocedure staat beschreven in het rapport.

Waarmee moeten de landbouwers rekening houden bij nieuwe aanvragen?
Aanvragen voor analyses vanaf 2019, kunnen alleen nog digitaal ingediend worden via SNapp op het Mestbankloket. De Mestbank aanvaardt geen papieren aanvragen meer.

De klassentoewijzingen en de eventuele financiële tegemoetkomingen voor fosfaatanalyses die ten laatste werden genomen in 2018 en die nog via papieren aanvraagformulieren worden ingediend, gebeuren niet meer tussentijds. Pas op het einde van het jaar zal de Mestbank de papieren aanvragen van de geldige analyses vóór 2019 verwerken.

Het is belangrijk dat de landbouwer de bemonstering in SNapp aanvraagt zoals de percelen ingetekend zijn in de verzamelaanvraag. Als de aanvraag niet overeenstemt met het perceel zoals aangegeven in het jaar van bemonstering, kan de Mestbank de bemonstering niet koppelen aan een correct aangegeven perceel.

De landbouwer moet een correct rekeningnummer ingeven als hij recht heeft op een tegemoetkoming. Hij kan dat rekeningnummer opslaan in SNapp voor een volgende bestelling. De Mestbank gebruikt het rekeningnummer alleen voor de tegemoetkoming van de fosfaatanalyses. Via de bezwaarprocedure kan de landbouwer alsnog een rekeningnummer doorgeven.

Hoe werken met de toepassing SNapp?
Meer informatie over het gebruik van SNapp is te vinden in de fiche Aanvraag van een nieuwe fosfaatklasse op basis van een bodemanalyse op de website van de VLM (www.vlm.be > Thema’s > Mestbank > Bodemstalen > Fosfaatstalen en classificatie).

Op het Mestbankloket onder de rubriek SNapp (www.mestbankloket.be > SNapp > Help) is er een handleiding over het gebruik van SNapp beschikbaar.

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met