Bezoek de archeologische cirkels van Assebroek op 25 mei
Gratis rondleidingen tijdens Archeologiedagen 2025
29 april 2025

De site met de mysterieuze archeologische cirkels in Assebroek zit in het nieuw. De vier concentrische cirkels in de bodem zijn nu permanent zichtbaar in het landschap. Het zijn resten van de wallen rond een middeleeuwse waterburcht die recent opnieuw zijn uitgegraven. De site staat in de kijker tijdens de Archeologiedagen 2025. Perfect voor een beetje geschiedenis met uitzicht over de Assebroekse meersen.
De cirkels liggen net buiten Brugge, in de schaduw van de kerk van Ver-Assebroek. Al jaren wisten archeologen dat er iets bijzonders schuilging onder het gras. Vanuit de lucht waren de vier concentrische cirkels – met een buitenste diameter van maar liefst 260 meter – duidelijk zichtbaar. In 2012 kreeg de site archeologische bescherming, nadat onderzoek van het Agentschap Onroerend Erfgoed uitwees dat er restanten in de bodem zitten van een waterburcht uit de late middeleeuwen.
Geschiedenis komt tot leven in het meersenlandschap
De Vlaamse Landmaatschappij heeft de site nu een nieuwe look gegeven. Eerst werd de ligging en de diepte van de grachten precies bepaald. De grachten zijn gedeeltelijk uitgegraven en vullen zich bij nat weer met water, zodat het beeld van vroeger weer tot leven komt. De archeologische resten in de grachten zijn ter plekke bewaard. Een houten pad, dwars over de cirkelvormige grachten, eindigt bij een uitkijkpunt in het hart van de site, waar in de middeleeuwen een toren heeft gestaan. Het pad ligt op de plaats waar in de tweede helft van de 19de eeuw de tramlijn van Oedelem naar Ver-Assebroek liep. Later werd die weer opgebroken en kwam er een fiets- en wandelpad in de plaats. De site ligt bij de kruising van de Kerkdreef en de Kerklaan, net voorbij de picknickplaats. Ze ligt in het natuurgebied Assebroekse meersen, in eigendom en beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos. De herinrichting van de site is onderdeel van het project Groene Fietsgordel Brugge. De Groene Fietsgordel Brugge is een aaneengesloten netwerk van veilige, groene fietsroutes rond de stad. Het netwerk verbindt Brugge met de randgemeenten en met de omliggende natuur. “Groene Gordel Brugge” is ook een themaroute van Westtoer. In 2025 wordt een nieuwe versie van de folder uitgebracht.

Heb je altijd al willen weten wat er onder je voeten schuilt? Kom dan op 25 mei naar Assebroek en laat je verrassen door een unieke archeologische site in een nieuw jasje!
Op Archeologiedag 25 mei geven archeologen van Raakvlak en de Vlaamse Landmaatschappij gratis rondleidingen op de site. De gidsbeurten starten aan de picknickplaats om 13 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur. Info en inschrijven via Archeologiedagen 2025 of Uit in Vlaanderen.
Ben je meer geïnteresseerd in het natuurgebied Assebroekse Meersen? Verken dan het gebied met de boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos om 14 uur. Info en inschrijven via Archeologiedagen 2025 of Uit in Vlaanderen.