Biodiversiteit gespot op landbouwpercelen
Winterse waarnemingen tonen succes beheerovereenkomsten
31 januari 2025
Op landbouwpercelen met beheerovereenkomsten bruist het van leven, zelfs in de koude wintermaanden. Beheerovereenkomsten zijn contracten tussen landbouwers en de Vlaamse Landmaatschappij, waarmee landbouwers hun percelen zo beheren dat ze de biodiversiteit een handje helpen. VLM-collega's Ward De Groote en Sven Jardin namen de afgelopen weken enkele mooie foto’s op het terrein. Kijk je even met ons mee?
Een winterse bloemenakker vol leven
Tel jij ook vier putters (of distelvinken) op de linkerfoto? Ze zijn druk bezig om de zaden uit de zaaddozen van kaardebol te pikken. Kaardebol is een van de kruiden uit het bloemenmengsel waarmee de landbouwer de bloemenakker inzaait. De bloemenakkers zijn niet alleen een feestmaal voor vogels, ook hazen en reeën vinden er in de winter een veilige schuilplek.
De zaden en bloemen op deze percelen zijn niet alleen mooi om te zien, maar vormen ook een essentiële voedselbron voor dieren in de koude maanden.
Blauwe kiekendief op jacht boven luzerne
Boven een perceel met een beheerovereenkomst fauna-akker luzerne spotte bedrijfsplanner Ward een mannetje blauwe kiekendief. De kiekendief jaagt er op muizen en kleine vogels zoals veldleeuwerik, graspieper en rietgors.
De fauna-akker luzerne bestaat uit brede stroken luzerne afgewisseld met kruidenrijke grasstroken. Zo’n perceel zorgt voor voedsel en broedplaatsen voor akkervogels, en is een perfecte jachtplek voor roofvogels zoals de blauwe kiekendief.
Faunavoedselgewas als wintervoedsel
In de winter is een perceel met faunavoedselgewas onmisbaar voor diersoorten zoals kneuen, vinken en patrijzen. De gewassen, zoals granen of zaden, blijven tot in het vroege voorjaar staan en worden niet geoogst. Dat maakt deze akkers een ware reddingsboei in de barre wintermaanden.
Vooral patrijzen profiteren volop van deze percelen. Het ongeoogste graan biedt niet alleen voedsel, maar ook beschutting tegen de kou. Veldleeuweriken, geelgorzen en grauwe gorzen vinden hier voedsel en dekking. Ook hazen, reeën en veldmuizen maken dankbaar gebruik van deze akkers, wat ze op hun beurt weer aantrekkelijk maakt voor roofdieren zoals uilen en torenvalken.
Faunavoedselgewas wisselteelt: een jaar rond voedsel en bescherming
Er bestaan ook beheerovereenkomsten ‘faunavoedselgewas met wisselteelt’. Op zulke percelen zaaien landbouwers granen of zaadleverende gewassen in, maar ze oogsten die niet. Slechts de helft van het perceel wordt jaarlijks opnieuw ingezaaid, terwijl de andere helft blijft liggen. De afwisseling tussen ingezaaide en niet-ingezaaide delen maakt deze percelen extra aantrekkelijk voor vogels. Dat zorgt ervoor dat akkervogels zowel in de winter als in de zomer voedsel en beschutting vinden. Dat is ook ideaal om jongen te kunnen voortbrengen.
Op de graanstoppels maken akkervogels zoals veldleeuweriken nesten en schuilen ze. Ook roofvogels zoals de torenvalk en de blauwe kiekendief profiteren: de percelen trekken veldmuizen aan en dat lusten de roofvogels wel. Ook andere dieren maken gebruik van de percelen. Met een beetje geluk kan je er reeën spotten, en ook hazen houden zich schuil tussen de stoppels. Bedrijfsplanner Sven spotte er onlangs ook een zilverreiger.
Meer weten?
- Bent u een landbouwer en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor beheerovereenkomsten op uw landbouwbedrijf? Bekijk de info over de beheerovereenkomsten hier op onze website. Een overzicht van alle beheerovereenkomsten en de vergoedingen kunt u hier bekijken.
- Onze bedrijfsplanners weten alles over de beheerovereenkomsten. Neem contact op met een bedrijfsplanner in uw regio voor vrijblijvend advies. Ook als gemeentebestuur kunt u bij hen terecht als u meer wil weten over de beheerovereenkomsten in uw gemeente.