Bram Dauchy – Bodempionier in Wijtschate
Praktijkgerichte innovatie en ecologische verantwoordelijkheid in een gangbaar familiaal landbouwbedrijf
2 juli 2025

Elke maand trekken we de laarzen aan en trekken we naar het veld voor een praktijkdag bij één van de pioniers.
Op 21 februari brachten de bodempioniers een werkbezoek aan het landbouwbedrijf van Bram Dauchy in Wijtschate (West-Vlaanderen). Het landbouwbedrijf van Bram is een voorbeeld van hoe praktijkgerichte innovatie en ecologische verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan op een gangbaar familiaal landbouwbedrijf.
Sinds 2008 past Bram niet-kerende bodembewerking toe, met een uitgesproken focus op organische stofopbouw, biodiversiteit en het sluiten van nutriëntencycli. Zijn investering in een mesthygiënisator, die organische mest behandelt tot 70°C en exportklaar maakt, toont aan dat duurzaamheid en economische haalbaarheid niet noodzakelijk tegenover elkaar staan.
Bram Dauchy onderstreept het belang van levende bodems als fundament voor klimaatrobuuste landbouw: “Als je bodem in goede gezondheid verkeert, kan je ook in moeilijke jaren stabiele opbrengsten halen.”
De levende bodem als fundament
Bram oogst gemiddeld 55 ton aardappelen per hectare, ondanks het feit dat hij het gebruik van chemische middelen stap voor stap afbouwt. Zijn keuze voor bodembedekkende teelten, innovatieve combinatieteelten (zoals het klassieke Drie Zusters-model) en stalmest als bodemverbeteraar, versterken het organisch stofgehalte en stimuleren het bodemleven – met regenwormen als betrouwbare indicator voor een vitale bodem.
Knelpunten
Tijdens het bezoek werden ook knelpunten aangekaart die beleidsaandacht vragen. Zo betreurt Bram dat het gebruik van stro in potstallen – wat bijdraagt aan emissiereductie en bodemverbetering – momenteel niet erkend wordt binnen het Vlaamse Stikstofdecreet als emissiebeperkende maatregel.
“Als ik tegen 2030 moet voldoen, kan dat enkel door minder dieren te houden. Maar dat betekent ook minder stalmest, terwijl ik die net nodig heb om mijn bodem gezond te houden,” (Bram Dauchy).
Bodemanalyse: chemie én biologie
In de namiddag brachten de bodempioniers chemische en fysische bodemanalyses van hun gronden ter tafel. Een eerste oefening in het leren kennen van de bodem. Snel werd duidelijk dat de parameters die de labo’s hanteren, sterk uiteenlopen net als hoe de analyses geïnterpreteerd kunnen worden. Het vergelijken van de bodemanalyses was bijzonder moeilijk. Samen stelden we een nood vast aan meer gestandaardiseerde bodemanalyses én aan bodemanalyses die bijkomende parameters integreren die relevant zijn om de kwaliteit van de bodem en het bodemleven te kunnen beoordelen. De huidige interpretatieverschillen tussen labo’s bemoeilijken objectieve vergelijking en een goede opvolging van bodemkwaliteit.
We stellen vast dat chemische analyses niet voldoende zijn. Het werkelijk kennen van de grond kan alleen maar als er ook ingezet wordt op de biologische component van de bodem. Het leren kennen van de biologische kwaliteit van de bodem kan op tal van – laagdrempelige - manieren gebeuren. De komende samenkomsten van de bodempioniers zullen hier meer op focussen.