Buurten op den Buiten: nieuwe oproep voor buurtprojecten

Kandidaturen kunnen ingediend worden tot 1 april 2019

Bij een bezoek aan leefboerderij De Kanteling in Herzele, waar volwassenen met een zorgnood een zinvolle dagbesteding vinden, lanceerden de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij de nieuwe oproep van ‘Buurten op den Buiten’. Initiatieven die de sociale cohesie in landelijke buurten en wijken versterken, kunnen tot 1 april 2019 hun kandidatuur indienen voor financiële steun. Minister Joke Schauvliege bezocht vandaag de samentuin van De Kanteling, die vorig jaar steun ontving van Buurten op den Buiten.

Noot aan de regionale redacties: ook in uw regio werden projecten ondersteund door Buurten op den Buiten. Contacteer ons voor een voorbeeld uit eigen streek.

Asperges planten, de paardenwei netjes maken, samen koken met de oogst en zoveel meer klusjes: al doende leert men… mekaar kennen. Op leefboerderij De Kanteling komen dagelijks volwassenen met een zorgnood de handen uit de mouwen steken voor de verzorging van de dieren en de planten. In het voorjaar van 2018 werd daar de samentuin aan toegevoegd: daar kweken buurtbewoners, vrijwilligers en lagereschoolkinderen uit de buurt groenten, fruit en kruiden, bijgestaan door de deelnemers van De Kanteling en ondersteund door de experts van VELT vzw.

Op woensdag 16 januari ontvingen zij de KBS en Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, voor een rondleiding. In 2018 kreeg De Kanteling een financieel duwtje in de rug voor de opstart van de samentuin via Buurten op den Buiten, een initiatief van de KBS, in samenwerking met de VLM en met steun van de minister.

Voor 2019 heeft de minister opnieuw middelen vrijgemaakt, omdat dergelijke projecten aansluiten bij het dorpenbeleid dat door de minister en de Vlaamse Landmaatschappij werd ontwikkeld.

“Het project Buurten op den Buiten van de Koning Boudewijnstichting is belangrijk voor het bevorderen van de kwaliteit van het samenleven op het platteland en in randstedelijke gebieden met een landelijk karakter”, zegt minister Schauvliege. “Het feit dat buurtbewoners, lokale verenigingen en organisaties projecten kunnen indienen, draagt bij tot een belangrijk maatschappelijk draagvlak. Op die manier worden de mensen uit het gebied in staat gesteld om de zaken die zijzelf belangrijk vinden, aan te pakken via concrete projecten.”

Tot 1 april 2019 zijn kandidaturen welkom van alle soorten initiatieven die de sociale contacten in een landelijk dorp of buurt versterken. De aanleg van een speelplein, de inrichting van een ontmoetingsplek, een sportief evenement, een winters festival of een zomerse burenwandeling… de mogelijkheden zijn legio. De steun bedraagt maximaal 5.000 euro per project.

De KBS, initiatiefnemer van de oproep, werkt sinds 2012 samen met de VLM voor de oproep Buurten op den Buiten. Beide dragen 100.000 euro bij voor het verbeteren van de levenskwaliteit in landelijke buurten en dorpen. In 2018 werd 175.000 euro steun verdeeld over 46 initiatieven.

Alle informatie is te vinden op de websites van de KBS (www.kbs-frb.be) en de VLM (www.vlm.be). De oproep wordt ook verspreid via nieuwsbrieven en sociale media.

 

Leen Van den Bergh

woordvoerder, Vlaamse Landmaatschappij

Erika Racquet

communicatieverantwoordelijke persrelaties, Koning Boudewijnstichting

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact