Buurten op den Buiten: voor levendige, sociale landelijke buurten

200.000 euro steun voor 46 buurtinitiatieven

Wie twijfelt nog aan de behoefte aan sociale cohesie? Alvast niet de vele honderden enthousiaste buurtbewoners die met veel energie en fantasie hun landelijke buurt levendig houden en buren samenbrengen. Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, ondersteunt 46 projecten voor sociale cohesie in landelijke gemeenten. Elk project ontvangt tussen 750 en 5.000 euro, samen goed voor 200.000 euro.

Meer dan ooit zijn we ons ervan bewust hoeveel behoefte we hebben aan sociaal contact en aan warme relaties, ook in de eigen buurt, en hoezeer die mee de kwaliteit van leven bepalen. In heel Vlaanderen hadden allerlei groepen mensen, van vriendengroepen over buurtcomités tot gevestigde organisaties, de huidige gezondheidscrisis niet nodig om dit te beseffen. Meer dan honderd groepen dienden een dossier in om een financieel duwtje in de rug te krijgen, nog voor er sprake was van social distancing.

Buurten op den Buiten zette de selectieprocedure dan ook door zoals gepland, en heeft er uiteraard begrip voor als sommige projecten wat later uitgevoerd worden dan oorspronkelijk gehoopt. Een onafhankelijke jury selecteerde 46 projecten in landelijke gemeenten, waarvan 8 in Vlaams-Brabant, 9 in Antwerpen, 7 in Limburg, 13 in West-Vlaanderen en 9 in Oost-Vlaanderen.

"De afgelopen maanden speelde ons sociaal leven zich voornamelijk af tussen vier muren. Nu de coronamaatregelen stilletjes aan versoepelen, hebben we meer dan ooit nood aan een gemoedelijke babbel, niet het minst met de mensen uit de buurt”, zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving. “Via 'Buurten op den Buiten' ondersteunen we lokale buurtgroepen die met creatieve projecten aan die vraag tegemoet komen en brengen we mensen opnieuw bij mekaar.”

Gevarieerde projecten
In de eigen buurt stimuleren dat mensen mekaar meer ontmoeten, daar zijn zelden grote woorden voor nodig. Liever steken buurtbewoners samen de handen uit de mouwen, of hebben ze genoeg aan een plek voor een gemoedelijke babbel. Samen tuinieren of koken, een groene ontmoetingsplek of speelterrein (her)aanleggen, een oud gebouw opkalefateren of stukje groen opwaarderen als ontmoetingsruimte, in verschillende gemeenten willen mensen daarmee aan de slag. Elders wordt alvast gedroomd van een petanquebaan, een kunstproject of toneelvoorstelling, een grote koekenbak, zomerbar, een sociale buurtwinkel, een mobiele voorleesclub of een korteketenmarkt.

Hier vindt u het complete overzicht van de gesteunde initiatieven met wat meer uitleg.

Buurten op den Buiten
Buurten op den Buiten erkent de kracht van kleinschalige lokale initiatieven voor de sociale cohesie in landelijke gebieden en geeft dit engagement een financieel duwtje in de rug via een jaarlijkse oproep. Iedereen kan een project indienen, van een net gevormd buurtcomité over een honderd jaar oude lokale vereniging, tot instellingen of overheden, op voorwaarde dat zoveel mogelijk buurtbewoners bij de beoogde activiteit worden betrokken.
Een nieuwe oproep van Buurten op den Buiten wordt gelanceerd in januari 2021. Informatie daarover zal te vinden zijn op de website van de KBS (www.kbs-frb.be) en de VLM (www.vlm.be), en verspreid worden via nieuwsbrieven en sociale media.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met