De nieuwe Ravaartstraat: een groen juweeltje voor fietsers, wandelaars en dieren

@Vlaamse Landmaatschappij
@Vlaamse Landmaatschappij

De Ravaartstraat in Vilvoorde/Steenokkerzeel kreeg een groene make-over. Waar ooit een gemeenteweg was, ligt nu een prachtig fiets- en wandelpad omgeven door natuur én waar dieren zich thuis voelen. Deze nieuwe en duurzame verbinding kwam er dankzij de steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de stad Vilvoorde, de gemeente Steenokkerzeel en de provincie Vlaams-Brabant.

Er was eens…

Tussen het Floordambos en het Peutiebos lag tot voor kort de weinig gebruikte Ravaartstraat. Na de aanleg van de autosnelweg E19, was er geen ecologische verbinding meer tussen beide bossen. ​
De VLM zag de kans om samen met haar partners de asfaltstrook van 8000 m2 om te vormen naar een bermbrug. Waar vroeger auto’s reden, is er nu alleen nog plaats voor fietsers, wandelaars en dieren. Autobestuurders rijden via bestaande hoofdwegen. ​

Een bermbrug voor mens en dier

​ ​ ​
Een bermbrug is een natuurbrug voor dieren in combinatie met een wandel- en fietspad. ​
De groenstrook aan één zijde laat dieren toe om zich te verplaatsen.

Boomstronken vormen een stobbenwal als bescherming. De andere zijde is voor fietsers en wandelaars.

Omdat dieren zich vooral ’s nachts verplaatsen, is het nodig om een donkere doorgang te voorzien. De nieuwe leuning van de brug is dus hoog en gesloten. Zo heeft het licht van de snelweg geen invloed op het leven op de bermbrug. ​
De leuning heeft echter niet alleen een functioneel doel. Het is een mooie houtprint met daarop het woord ‘Floordambos’, enkele diertjes, een wandelaar en fietser. Vanop de autosnelweg triggert ze zo passanten om het project achter de brug per fiets of te voet te ontdekken, met een minimale afleiding voor bestuurders.

In de nacht van 14 op 15 oktober 2024 maakte de oude leuning plaats voor de nieuwe.

Met aandacht voor water en groen

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​
De ontharding van de Ravaartstraat maakte het mogelijk om het gebied te vernatten. Aan de voet van de brug over de autosnelweg E19 hebben we een opgehoogde zone terug uitgegraven tot het oorspronkelijke maaiveld. Dat leidde tot de ontwikkeling van een moeraszone. De bestaande poel maakten we groter. Drie nieuwe poelen geven de biodiversiteit een boost en zorgen voor meer wateropvang. Ze hebben verschillende dieptes en één poel is verbonden met de gracht erlangs.

Dankzij verschillende partners

Met de focus op natte natuur, past dit dossier perfect binnen Blue Deal. Deze middelen boden een exta financiële kapstok om de herinrichting van de Ravaartstraat te realiseren. De totale kostprijs van het project bedroeg 2,1 miljoen euro. De volgende partners deelden deze kost als volgt:

  • Agentschap Wegen en Verkeer: 700.000 euro
  • Blue Deal: 400.000 euro (dossier Natte Natuur)
  • Landinrichting: 500.000 euro
  • Provincie Vlaams-Brabant: 80.000 euro
  • Stad Vilvoorde: 400.000 euro
  • Gemeente Steenokkerzeel: 60.000 euro ​ ​ ​

De werf loopt zeker nog tot eind 2024 en is momenteel niet toegankelijk voor onbevoegden. We voorzien samen met onze partners een publieke opening in 2025.

Annick Grillet

Projectmanager, Vlaamse Landmaatschappij

Katrien Branders

Communicatieverantwoordelijke, Vlaamse Landmaatschappij

 


 

 

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met