Een weerbare toekomst voor de Groene Noordrand

Foto ©Vlaamse Landmaatschappij
Foto ©Vlaamse Landmaatschappij

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) neemt samen met haar partners maatregelen om de natuur, landbouw en recreatie in Asse, Grimbergen en Wemmel te versterken. Meer wateropvang is één van de opvallende, klimaatbestendige acties uit het landinrichtingsplan Groene Noordrand dat de VLM schreef. Vanaf 15 augustus start het openbaar onderzoek dat ter inzage ligt bij de drie betrokken gemeenten.

De Groene Noordrand is een verrassend openruimtegebied. Een landschap met uitgestrekte kouters en prachtige uitzichten op Brussel. De nabijheid van de hoofdstad legt echter veel druk op het gebied. De vraag naar woon- en leefruimte neemt toe terwijl bedrijvigheid en grote infrastructuurwerken zoals de R0 een niet te onderschatten impact hebben. Maar er zijn kansen om de natuur- en bosgebieden hier sterker te maken.

Het landinrichtingsplan Groene Noordrand draagt bij tot deze realisatie met diverse uitdagende initiatieven in de gemeenten Asse, Grimbergen en Wemmel. We zetten er in op een groen-blauw-oranje netwerk (natuur, water en recreatie) en integreren landbouw en erfgoed. Zo spelen we in op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de noordrand van Brussel.

We richten de archeo-ecologische sites Relegemse Motte en Senecaberg opnieuw in. De heuvel en de ringgracht van de Relegemse Motte maken we opnieuw zichtbaar in het natte natuurgebied. Ook de Senecaberg geven we een betere zichtbaarheid. We beschermen de heuvel en omliggende huizen door de te ver gevorderde bebossing in te perken. Verder nemen we allerlei landschaps- en natuurgerichte maatregelen om te zorgen voor een verdere opwaardering van de site.

Luchtbeeld Relegemse Motte (bron: Google)
Luchtbeeld Relegemse Motte (bron: Google)

Een bufferbekken op de strategische plekken Rassel en Potaarde bergt water zodat de lager gelegen gebieden minder water- en modderoverlast te vrezen hebben. Ook aan de Veldkantstraat-Priesterlindeveld voorzien we bufferbekkens om de overlast vanuit het Priesterveld op te vangen. Waar mogelijk breken we overbodige verharding op, zoals rond de Van Eycklaan en omgeving. Zo kan hemelwater weer infiltreren in de bodem. ​ ​ Extra groen bevordert een aangename leefomgeving en is klimaatpositief. In de omgeving La Motte kopen we gronden aan om de Maalbeekvallei meer ruimte te geven voor water, natuur en beleving.

Minder modder- en wateroverlast in het landschap van de Groene Noordrand ​
is één van onze doeleinden. Foto ©Vlaamse Landmaatschappij
Minder modder- en wateroverlast in het landschap van de Groene Noordrand ​
is één van onze doeleinden. Foto ©Vlaamse Landmaatschappij

Verder nemen we ook heel wat recreatieve maatregelen. Aan de sporthal Ronkel saneren we de visvijver en vormen we hem om tot een natuurlijke vijver met zachte oevers. Rond de vijver creëren we leuke rustplekken en een Finse piste met start aan de sporthal. ​
Aan het Nekkerbos en langs het pad naast de Maalbeek zorgen twee knuppelpaden en brugjes voor een recreatieve verbinding met de Maalbeek.

Nieuwe brugjes zorgen in de toekomst voor een recreatieve verbinding. ​
Foto ©Vlaamse Landmaatschappij
Nieuwe brugjes zorgen in de toekomst voor een recreatieve verbinding. ​
Foto ©Vlaamse Landmaatschappij

Het landinrichtingsproject heeft nog meer in petto. In september organiseren we infomomenten om de plannen toe te lichten. Het openbaar onderzoek loopt in de gemeenten Asse en Grimbergen van 15 augustus tot 15 september 2024. In Wemmel gaat het openbaar onderzoek later van start. Meer informatie vind je op onze nieuwspagina en de projectpagina.

 

Renaud Bocquet

Projectmanager Vlaamse Rand, Vlaamse Landmaatschappij

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met