Feest in Vloethemveld
Opening vernieuwd onthaalplein en gerestaureerde barakken
26 juni 2024
Na jaren voorbereiding door de verschillende partners binnen het samenwerkings-verband Vloethemveld kunnen we met trots iedereen ontvangen op het onthaalplein van Vloethemveld. Het onthaalplein zorgt voor een aangename toegang tot het deel van het gebied dat je kan bezoeken met gids, het ‘Kamp Vloethemveld’, en biedt bijkomende faciliteiten voor alle bezoekers van Vloethemveld. De belevingsruimten bieden heel wat mogelijkheden voor de publiekswerking van het natuurgebied.
Onthaalplein
Vloethemveld is een uniek gevarieerd bos- en natuurgebied met bos, heide, schrale graslanden en voedselarm water. Het Agentschap voor Natuur en Bos ontwikkelt het gebied samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de gemeenten Jabbeke en Zedelgem tot een boeiende plek voor wie op zoek is naar rust, cultuur en natuur.
In dat kader werd het onthaalplein ter hoogte van het in 2022 geopende onthaalgebouw, gekend als Kamphuis heringericht. De heraanleg is onderdeel van het landinrichtings-project Moubeek-Vloethemveld dat de ruime omgeving van het Vloethemveld op de kaart wil zetten als plattelandsregio en als nieuwe groenpool in het Brugse Ommeland, waarin natuur en erfgoed de rode draad vormen.
De VLM heeft samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeenten Jabbeke en Zedelgem het plein ingericht om bezoekers te verwelkomen en te laten kennismaken met het verhaal van Vloethemveld. Een treinevocatie duidt op de belangrijke rol van de spoorlijn in de geschiedenis van het vroegere munitiedepot en hoe beeldbepalend het vroegere spoorwegennet is voor dit unieke natuurlandschap. Een knip in de openbare weg voor het plein geeft een open en toegankelijk gevoel en verhoogt de veiligheid en beleving van wandelaars, bezoekers en spelende kinderen. Het plein loopt zacht over in de toegangsweg.
Het picknickmeubilair en de fietsleunhekkens – ontworpen en geleverd door Westtoer dankzij de steun van het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen project Eurocyclo en de provincie West-Vlaanderen -, het openbaar toilet en de infoborden zijn een belangrijke aanvulling op het onthaal in Vloethemveld. Voor de fietsers is er een laadpunt voorzien waarbij er kan geladen worden om je tocht doorheen Vloethemveld vlot verder te zetten. Het openbaar toilet is permanent toegankelijk en er is een verzorgingstafel voor de allerkleinsten. De infoborden en het onthaalgebouw Kamphuis bieden je alle info om een bezoek voor te bereiden en meer te weten te komen over deze verborgen parel.
Het onthaalplein kan ook een aantal keren per jaar gebruikt worden door derden voor het organiseren van activiteiten die thematisch of doelgroepgericht gerelateerd zijn aan Vloethemveld. Meer info vind je op www.zedelgem.be/vloethemveld.
Belevingsruimte in groene barakken
De groene barakken zijn twee houten barakken die gebouwd werden door het Belgisch leger in 1952, dit bij de heringebruikname van het gebied door het Belgisch leger als munitiedepot na WOII.
Vanaf 1949 startte het Belgisch leger hier met de inrichting van het grootste munitiedepot van België. Deze twee houten barakken zijn ook in die periode en context te situeren. Ze werden doorheen de jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. Bij de sluiting van het depot in 1994 werden ze enkel nog gebruikt als opslagruimte.
Vanaf 2012, sinds de TV-uitzending ‘Publiek Geheim’ waarin de geschiedenis van Vloethemveld voor het eerst ruimer onder de aandacht kwam, werden er af en toe gidsbeurten gegeven in het natuurgebied, waarbij de groepen in de groene barakken een introductie kregen.
In 2023 heeft gemeente Zedelgem deze barakken gerestaureerd met steun van een erfgoedpremie door de Vlaamse overheid. De gemeenten Jabbeke en Zedelgem, die instaan voor de coördinatie van de publiekswerking in Vloethemveld, richtten de barakken in tot belevingsruimtes. Dit als verlengstuk van een bezoek aan het onthaalgebouw Kamphuis. In de eerste barak worden audiovisuele fragmenten getoond, gerelateerd aan het gebied of gekoppeld aan de tijdelijke tentoonstellingen die in de tweede barak worden opgesteld.
De groene barakken, nu en voor restauratie
Op 29 juni opent de eerste tentoonstelling. Ze focust op de oorsprong, de bouw, het gebruik en de restauratie van deze twee groene barakken. We situeren deze binnen een ruimere context van barakken in Europa, waarbij er in de 20ste eeuw op korte tijd heel veel barakken werden gebouwd, omwille van tijdelijke woningnood en militair gebruik.
De tentoonstelling is het volledige seizoen vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het Kamphuis, tot het onthaal de deuren sluit voor de winter (3 november 2024).
Binnenkijken in de nieuwe barakken © Rony Jacobs
Zichtbaar maken van deze verborgen parel
Omdat Vloethemveld als verborgen parel in Vlaanderen een zichtbare identiteit verdient als uithangbord voor haar topnatuur en erfgoed, lanceren we ook met trots de nieuwe communicatiemiddelen, die stap voor stap uitgerold zullen worden. Vloethemveld, even uniek als een vingerafdruk, wordt gekenmerkt door natuur, water, erfgoed en kunst. Deze deelaspecten kregen elk een patroon als vingerafdruk en een ondersteunende baseline:
Woeste Gronden | Treffend Erfgoed | Wonder Waterland | Treffende Kunst
Op die manier krijgt Vloethemveld een sterkere herkenbaarheid, geënt op haar eigen identiteit. Zo willen we de samenwerking zichtbaarder maken en duidelijk maken waarvoor Vloethemveld staat.
Feest op 29 juni
Ingerichte loungehoeken, hangmatten, straattheater, schaakinitiatie door Krakkemat, spoorzoeken, kriebelbeestjes zoeken, diverse infostanden en de tentoonstelling in de groene barakken bezorgen je een boeiende namiddag.
Bestel voor dinsdag 25 juni jouw hoevepicknick via augustijnenhof@telenet.be aan 15 euro p.p. Augustijnenhof levert de bestelde picknicks op 29 juni om 12 u op het onthaalplein, waar je onmiddellijk de nieuwe picknickbanken kunt uittesten!
De Magische wereld van de Pinkies tijdens zomervakantie
Vanaf 1 juli start de zomerzoektocht Pinkies in Vloethemveld. Leerlingen van het 5de leerjaar van verschillende scholen van Jabbeke en Zedelgem werkten er aan mee.
Wist je dat er in de natuur minimensjes zo groot als een pink wonen? De Pinkies wonen in boomholtes en verlaten vogelkastjes in het bos. Ze leven verborgen, omdat ze een beetje bang zijn van de grote mensen. Als jullie beloven om ze niet aan te raken, wil Pinkie Lena jullie wel meenemen in de wereld van de Pinkies en vertellen over hoe ze overleven in het bos. Ga op bezoek bij zeepjesmaker Pedro, het houtatelier van Rosa en Raymond, slaapkop Freddy en kom te weten waarom de Pinkies eerst moeten leren klimmen... Schijn met je smartphone of zaklamp in de huizen van de Pinkies en scan de QR-code om te luisteren naar het verhaal van Lena (ingesproken door actrice Joke Emmers).
Je kan de zoektocht op elk moment van de dag starten (van zonsopgang tot zonsondergang), aan het onthaalgebouw Vloethemveld (Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem). De wandelzoektocht duurt ongeveer 2 uur en loopt over grondgebied Jabbeke en Zedelgem.
Blik vooruit: onthaalpoort Os en Ezel in Jabbeke
Houd Vloethemveld in de gaten, want er wordt ook gewerkt aan de onthaalpoort ter hoogte van de Aartrijksesteenweg in Jabbeke. De onthaalparking van de gemeente Jabbeke wordt momenteel afgewerkt.
Er werd ook hier volop ingezet op bosuitbreiding en natte natuur met een extra ven en enkele nieuwe grachten (‘greppels’) met brede, zachthellende oevers. De eerste bijzondere planten zoals waterviolier doken al op!
Daarnaast is de extra natuur en uitbouw van deze onthaalpoort in volle voorbereiding aan de tekentafel en op het terrein. Via de facebookpagina Vloethemveld blijf je op de hoogte.
INFO
Het Kamphuis is open tot 3 november 2024, elke zaterdag en zondag van 13 tot 18u en in juli en augustus ook op woensdag van 13 tot 18u.
info@vloethemveld.be - 050 301068 - www.vloethemveld.be
Wil je een groepsbezoek met gids aanvragen of deelnemen aan een activiteit rond de boeiende geschiedenis of de uitzonderlijke natuur van Vloethemveld? Reserveer via www.vloethemveldvzw.be.
Meer lezen over alle inrichtingswerken in het Vloethemveld op www.vlm.be/vloethemveld