Heraangelegde Kluizensesteenweg maakt omgeving veiliger en groener

Op ongeveer vier maanden tijd kreeg de Kluizensesteenweg, op de grens van Gent en Evergem, een grondige make-over. Dit kon dankzij een gecoördineerde aanpak waarbij verschillende besturen en administraties de handen in elkaar sloegen en alle nodige werken zo goed mogelijk op elkaar afstemden. Het resultaat mag gezien worden: een heringerichte weg, met een nieuw gescheiden rioleringsstelsel, een dubbelrichtingsfietspad van 4 m breed en een nieuwe spoorwegovergang. Komend najaar worden er bomen geplant.

 

Een gecoördineerde aanpak

De werken werden uitgevoerd door Farys, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), samen met de Stad Gent en de gemeente Evergem. ​
De heraanleg van de Kluizensesteenweg met een vrijliggend fietspad vormt de laatste schakel in het landinrichtingsproject Langerbrugge-Zuid van de VLM. ​
De uitvoering werd bekeken in een groter geheel van andere werken die in deze omgeving ook op de planning stonden zoals de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Dit betekende bijkomend overleg en afstemming met verschillende administraties, besturen en aannemers. Vanuit het landinrichtingsproject nam VLM hierbij een coördinerende rol op. Dit leidde tot een uitvoeringsproject waarbij de werken werden afgestemd op elkaar en de overlast voor de bewoners van de Kluizensesteenweg eerder beperkt bleef.

De aannemer startte met de werf in het voorjaar en medio juli kon de weg opnieuw in gebruik genomen worden. De aanplant van 4 winterlindes, 4 haagbeuken en 5 olmen staat dit najaar nog op de planning.

 

Meer comfort voor alle weggebruikers

De nieuwe fietssnelweg F402 langs de Kluizensesteenweg is 4 meter breed en kan fietsers veilig van het veer van Langerbrugge naar de Burggravenlaan en bij uitbreiding de Gentweg laten fietsen. Ideaal wanneer na de zomervakantie het verkeer terug drukker wordt en het nieuwe schooljaar start.

De bermen tussen de fietssnelweg en de rijweg werden breed en verlaagd aangelegd. Zo kan het water van de weg en het fietspad rustig in de bodem trekken. Tussen het fietspad en de rijweg en ook langs de Burggravenstroom worden nog bomen aangeplant.
Op vraag van de bewoners kwamen er 4 parkeerplaatsen. De Kluizensesteenweg kreeg ook een nieuwe bushalte en brede voetpaden.

De werken werden uitgevoerd door aannemer Van den Berghe, de werken aan de spoorwegovergang door Infrabel. De totale kostprijs bedraagt 900.000 euro.

Meer lezen over de andere realisaties in het inrichtingsplan Langerbrugge-Zuid op de projectpagina op onze website.

Leen Vannieuwerburgh

Projectleider, VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

 

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met