Historisch stort in Kampenhout geruimd
30 september 2020
In de gemeente Kampenhout werd in augustus een oude stortplaats in het natuurgebied Torfbroek geruimd en gesaneerd
In 2018 werd voor het erkende natuurreservaat Torfbroek het ‘Natuurinrichtingsproject Torfbroek’ goedgekeurd. Daardoor verbindt Vlaanderen zich ertoe om ongeveer twee miljoen euro in het natuurgebied te investeren. De middelen worden ingezet om enkele zones opnieuw in te richten, de waterhuishouding te verbeteren, het beheer efficiënter te kunnen uitvoeren en recreatie een plaats te geven. Het natuurinrichtingsproject wordt uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap Natuur en Bos (ANB), Natuurpunt en de gemeente Kampenhout.
De eerste grote ingreep die in augustus werd afgerond, was de sanering en ruiming van een historisch stort aan de Visserijlaan. Het jarenlang opvoeren van bouwafval, oud servies, plastic, asbesthoudende materialen, minerale oliën … vormde een reële bedreiging voor het natuurgebied.
De ongeveer 10.000 kubieke meter afval en vervuilde grond werd er afgegraven en in afgesloten vrachtwagens afgevoerd naar een gespecialiseerd bedrijf voor verdere verwerking. De werken werden uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
De uitgraving legde de oorspronkelijke rabattenstructuur, de afwisseling van droge bulten en afwateringsgrachtjes, opnieuw bloot evenals een historische weg die dwars door het moeras loopt. De oevers kregen een zwakke helling om een mooie overgang te bekomen naar de omliggende gras- en rietlanden. De ontstane put in het centrum van het stort vult zich inmiddels al terug met zuiver grondwater, zodat de zeldzame kranswieren zich er in de toekomst opnieuw kunnen vestigen.
In een latere fase van de werken aan dit voormalige stort, leidt een nieuw wandelpad de natuurbezoekers langs het ontstane moerasland. In de ruimere omgeving van Torfbroek worden later dit jaar nog de vijvers ontslibd, om ook daar bedreigde fauna en flora nieuwe kansen te geven.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir:
“Het project dat Vlaanderen hier op gang trekt, geeft een nieuw elan aan een natuurgebied dat door de jaren heen verwaarloosd raakte. Het bijzonder zuivere en mineraalrijke water dat in het Torfbroek opborrelt moet in de toekomst terug het oorspronkelijke kalkmoeras vullen, een bijzondere leefwereld voor heel wat dier- en plantensoorten. Met de ruiming van het stort, namen we daar een belangrijke eerste hindernis voor.”