Joke Schauvliege lanceert prijs voor dorpskracht 2018

Joke Schauvliege lanceert prijs voor dorpskracht 2018

Steun voor projecten die duurzame dorpsontwikkeling stimuleren

Donderdag 19 april 2018 — Minister Schauvliege trekt in totaal € 17.500 uit voor de wedstrijd ‘Prijs voor dorpskracht 2018’. Het winnende dorp ontvangt 10.000 euro steun om haar project te realiseren; het tweede en derde project ontvangen respectievelijk 5.000 en 2.500 euro. Ingediende dorpsprojecten moeten de leefbaarheid van het dorp verbeteren en duurzame dorpsontwikkeling stimuleren. Projecten kunnen ingediend worden bij de Vlaamse Landmaatschappij tot en met 30 juni 2018. De winnaars worden eind 2018 bekendgemaakt.

De deelnemende dorpen mogen maximaal 5.000 inwoners tellen. Geïnteresseerde verenigingen, lokale dorpsbesturen en bewonersgroeperingen kunnen hun dorpsinitiatief voordragen.  De prijs voor dorpskracht zal gaan naar een project dat via maatwerk en participatie toekomstgerichte dorpsontwikkeling stimuleert.

“Dorpenbeleid draait in essentie om het bevorderen van het sociaal contact tussen dorpsbewoners,” aldus minister Schauvliege. “Met de prijs voor dorpskracht wil ik de actieve en constructieve deelname van dorpsbewoners stimuleren aan een toekomstgerichte en daadkrachtige  ontwikkeling van hun dorp”.

De wedstrijd geeft gevolg aan de hoofddoelstelling van het Vlaams dorpenbeleid: het verbeteren van de leefbaarheid van dorpen op een duurzame en geïntegreerde manier, waarbij het versterken van sociale cohesie centraal staat. De minister wil de focus leggen op 3 D’s. Een sterk dorp zet in op een warm Dorpshuis, een aangenaam Dorpsplein en de betrokkenheid van Dorpsbewoners.

Uit de ingediende projecten wordt per provincie het beste project geselecteerd. Vervolgens kiest een  vakjury uit die 5 projecten de 3 beste projecten. De winnaar ontvangt 10.000 euro om het ingediende vervolgproject uit te voeren. Het tweede en derde project ontvangen respectievelijk 5.000 en 2.500 euro.

Verenigingen, lokale besturen of bewonersgroeperingen kunnen hun project voordragen bij de Vlaamse Landmaatschappij tot en met 30 juni 2018. De winnaar wordt in de loop van december bekend gemaakt.  Alle praktische informatie over de wedstrijd, de voorwaarden en het inschrijvingsformulier vindt u op www.vlm.be.

Dirk Van Gijseghem, afdelingshoofd Platteland van de Vlaamse Landmaatschappij over de Prijs voor Dorpskracht
Louis De Cock van dorpsraad Viane over dorpskracht
Vlaams minister Joke Schauvliege lanceert Prijs voor Dorpskracht 2018
dorpsraad Viane met Vlaams minister Joke Schauvliege
rondleiding in 't Aloam
rondleiding in 't Aloam
vrijwilligers museum 't Aloam in Viane
Davy De Dobbeleer medewerker dienst Plattelandsbeleid at Vlaamse Landmaatschappij