Kijk na of u dit seizoen een beschermingsstrook van 5 meter moet aanleggen

Teelt u mais, aardappelen, groenten of een andere nitraatgevoelige hoofdteelt? Heeft u percelen langs waterlopen die opgenomen zijn in de Vlaams Hydrografische Atlas (VHA) en liggen deze in gebieden met een slechte waterkwaliteit (gebiedstype 2 en 3)? Vergeet dit seizoen niet om een beschermingsstrook aan te leggen.

©Vlaamse Landmaatschappij, Leen De Neve
©Vlaamse Landmaatschappij, Leen De Neve

 

Waarom beschermingsstroken?  

Een beschermingsstrook past niet alleen mooi in het landschap, ze is vooral nuttig voor landbouw én milieu. Zo’n strook, denk maar aan een grasbufferstrook, werkt bufferend tegen erosie. Door te kiezen voor meerjarige mengsels met verschillende bewortelingdieptes worden nutriënten uit diepere lagen opgenomen waardoor ze een bijzonder gunstig effect hebben tegen uitspoeling van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater. Ze dragen bovendien bij aan de biodiversiteit en trekken insecten en bijen aan die belangrijk zijn voor de bestuiving van gewassen.

Moet ik dit jaar een beschermingsstrook aanleggen?  

Heeft u percelen met nitraatgevoelige hoofdteelten op percelen langs VHA-waterlopen in gebiedstype 2 en 3? Dan moet u dit seizoen een bemestings- en pesticidenvrije beschermingsstrook aanleggen van 5 meter, te tellen vanaf de bovenste rand van het talud van de waterloop. De 1 meter-teeltvrije-strook maakt deel uit van die beschermingsstrook. ​ 

Hoe vind ik de percelen langs VHA in gebiedstype 2 en 3 terug?  

Controleer uw percelen via de app LV-AgriLens, verzamelaanvraag of het geoloket landbouw. VHA-waterlopen zijn in het blauw aangeduid. Gebiedstype 2 en 3 zijn de oranje en rode gebieden op de kaart. ​ 

Gebieden met een slechte waterkwaliteit in Vlaanderen. Gebiedstype 2 is aangeduid in het oranje, gebiedstype 3 in rood. Voor een overzicht op perceelsniveau kunt u terecht in de app LV-AgriLens, de verzamelaanvraag of het Geoloket landbouw.
Gebieden met een slechte waterkwaliteit in Vlaanderen. Gebiedstype 2 is aangeduid in het oranje, gebiedstype 3 in rood. Voor een overzicht op perceelsniveau kunt u terecht in de app LV-AgriLens, de verzamelaanvraag of het Geoloket landbouw.

 

Wat mag er in de strook staan?  

In 2025 mogen er nog niet-nitraatgevoelige teelten ingezaaid worden en bodembewerking is toegelaten, behalve in de 1 meter-teeltvrije zone. Niet-nitraatgevoelige teelten zijn onder meer granen, gras, vlinderbloemige gewassen zoals klaver,... Een volledige lijst van de niet-nitraatgevoelige teelten vindt u op de VLM-website. Spontane vegetatie is ook toegelaten. Hou er bij uw keuze rekening mee dat er geen bemesting en pesticiden mogen gebruikt worden. ​ 

Hoe moet ik de beschermingsstrook aangeven?  

De oppervlakte van de beschermingsstroken wordt afgetrokken van de bemestingsruimte van het perceel. ​ 

  1. Teken de beschermingsstrook als een apart perceel in op de verzamelaanvraag en dit voor 30 juni 2025. ​ 
  2. Vink de strook aan als beschermingsstrook. ​ 

Is er een vergoeding?  

U kan dit jaar gebruikmaken van de ecoregelingen bufferstroken en daarvoor een vergoeding ontvangen. Er zijn ook mogelijkheden via beheerovereenkomsten. Neem daarvoor voor 1 september 2025 contact op met uw regionale VLM-bedrijfsplanner. Bestaande beheerovereenkomsten blijven doorlopen in 2025. 

Meer info?
- Bekijk het VLM-webinar over beschermingsstroken in 2025
- Lees alle bemestingsvrije afstandsregels na op de VLM-website
- Bekijk hoe u een beschermingsstrook kan aangeven via de instructievideo van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij

 

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met