Kom en ontdek de groenpool Vinderhoutse Bossen

5 nieuwe bewegwijzerde wandelroutes open voor het publiek

Rond Gent groeien vijf groenpolen. Dat worden grote recreatie- en natuurgebieden waar iedereen kan wandelen, fietsen, sporten of spelen in het groen. De groenpool Vinderhoutse bossen ligt het dichtst bij Gent. Vanaf donderdag 16 april 2020 kan iedereen via nieuwe routes voor het eerst echt wandelen doorheen deze groene long.

Iedereen moet dichtbij huis van een stukje groen kunnen genieten

De Vlaamse overheid wil tijdens deze regeerperiode 4000 ha extra bos. Ten laatste tegen 2030 moet er 10.000 hectare bijkomend bos geplant zijn. De Vlaamse Regering zal ook investeren in extra natuur met hoge kwaliteit, overal en dicht bij iedereen.

Tijdens de coronacrisis ervaren we allemaal het belang van kwalitatieve groengebieden in de buurt. Via het landinrichtingsproject Groenpool Vinderhoutse Bossen werken verschillende partners op Vlaams, provinciaal en lokaal niveau intensief samen aan de realisatie van deze groenpool. Het plan voorziet in ongeveer 200 ha nieuw bos en waardevolle natuurzones, speelbossen en fiets- en wandelpaden. Op die manier komt er een groot en gevarieerd bos waar iedereen van kan genieten.

Een bos vol leven

Bossen zijn belangrijke leefgebieden voor allerlei planten, insecten, vogels en zoogdieren. Met die rijke biodiversiteit houden bossen de stad en de omgeving ook voor de mens leefbaar. Ze verkoelen de stad en verbeteren de luchtkwaliteit.

De Vinderhoutse Bossen maken deel uit van een netwerk van Europees beschermde natuur, het Natura 2000 Netwerk. Dit zijn gebieden die op ecologisch vlak zeer waardevol en belangrijk zijn. De kwetsbare fauna en flora verdienen hier onze aandacht en respect. Met een beetje geluk ontdek je als wandelaar wel een ree in het gebladerte, hoor je de zwarte specht roffelen of zie je ergens de zeldzame eenbes bloeien.

Door honden aan de leiband te houden, op de paden te blijven, de natuur niet te beschadigen en geen afval achter te laten, kan iedereen mee zijn of haar steentje bijdragen aan het beschermen van deze waardevolle natuur. Zo kunnnen we er allemaal volop van blijven genieten, elke bezoek opnieuw.

Zin om de omgeving te verkennen?

Een kaart met uitgestippelde wandellussen (van 4,3 km tot 11,3 km) en bewegwijzering brengt wandelaars van in het portaal Leeuwenhof langs de nieuwe natuur- en boszones, naar het portaal De Campagne en voor het eerst ook door de oude boskern op het grondgebied Gent.
Kriebelt het om de groenpool te verkennen? Volg dan één van de routes op de kaart of volg de pijltjes op het terrein. De routes staan ook op Route You en zijn downloadbaar als PDF of gpx voor gps. Via de QR code en een smartphone blijft elke wandelaar zonder problemen op het goede pad.

Zolang de huidige maatregelen van kracht zijn, kunnen de paden enkel door buurtbewoners gebruikt worden. De routes blijven uiteraard beschikbaar om na de crisis ook door andere wandelaars verkend te worden.

Praktisch

De wandellussen brengen bezoekers langs alle topgebieden van de groenpool (nieuwe bosuitbreiding, kinderboerderij, oude boskern, bijzondere parken). Er zijn avontuurlijke en meer toegankelijke wandelingen.

Stapschoenen (of laarzen bij nat weer) zijn aangewezen. De paden gaan door bos en weiland en zijn grotendeels onverhard. Wandelaars met een alle terrein kinderwagen die niet terugschrikken voor hobbelige wegen en greppeltjes kunnen kiezen voor de groene, gele of oranje route. Voor mensen die moeilijker te been zijn, kinderwagens of loopfietsjes vragen we nog een paar jaar geduld. Eens de definitieve paden er liggen, zullen ook zij volop kunnen genieten van de groenpool.

De Groenpool Vinderhoutse Bossen is in beweging

Er zijn al veel gronden aangekocht, plannen uitgetekend en nieuwe bomen aangeplant. Vanaf 16 april 2020 zijn de toegankelijke paden opengesteld voor wandelaars. Vanaf 2021 worden de parken Leeuwenhof en De Campagne ingericht als portalen met picknickplekken, speelbossen en nieuwe fiets- en wandelpaden. De kinderboerderij aan De Campagne krijgt een uitbreiding en een volledige heraanleg. Vanaf 2023 zullen er ook enkele routes toegankelijk zijn voor fietsers en ruiters. We blijven ook de volgende jaren nog heel wat bomen aanplanten.

Op de hoogte blijven?

Naast de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) werken ook Natuur en Bos, de provincie Oost-Vlaanderen, de Stad Gent, de gemeente Lievegem en Natuurpunt volop mee aan de uitbouw van de groenpool. De VLM coördineert de acties van de verschillende partners in de Groenpool Vinderhoutse Bossen.
Inschrijven op de digitale nieuwsbrief kan door een mailtje te sturen naar vinderhoutsebossen@vlm.be.
Een link naar de routes en de laatste stand van zaken over de uitvoering van het project vind je op www.vlm.be/vinderhoutsebossen

 

kaart_wandelroutes.pdf

PDF - 1.6 Mb

gedragsregels.pdf

PDF - 3.8 Mb

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Stefan De Brabander

Projectleider VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met