Kom naar het Bodemforum 2024

Bodemgezondheid centraal op 5 december in Brussel

Een gezonde bodem is van levensbelang voor ons allen, en dus moeten we onze bodem koesteren, beschermen en herstellen. Het Bodemforum, dat plaatsvindt op 5 december (Wereldbodemdag) dompelt je onder in de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het vlak van bodemzorg. Je kunt er je kennis delen met experten en ervaringsdeskundigen, nieuwe ideeën verkennen en nadenken over innovatieve oplossingen voor de grote vraagstukken rond bodemgezondheid.

Wat kun je verwachten?

  • Verkennende analyses: We trappen af met een diepgaande verkenning van het Vlaamse bodembeleid, onder leiding van het team van Grond+Zaken. We zetten de rode draad uit voor de dag, zodat jij kunt meedenken over de uitdagingen en kansen die er liggen.
  • Inspireer je praktijk: Aan de hand van de EU Soil Monitoring Law en het indicatorenkader voor bodemgezondheid duiken we in praktische kennis over hoe we bodemgezondheid kunnen meten en verbeteren.
  • Creatieve sessies: Je kunt deelnemen aan één van de drie parallelle sessies:
    • Doen: Hoe verbeteren we de afstemming tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk?
    • Denken: Hoe zorgen we voor een gebiedsgerichte en geïntegreerde aanpak van bodemzorg?
    • Willen: Hoe realiseren we de paradigmashift van substraat naar levende bodem?
  • Bodemregeneratie in de praktijk: Pioniers in de land- en tuinbouw vertellen hoe zij bodembeheer en -regeneratie op hun bedrijven toepassen. Wat werkt, wat zijn de uitdagingen, en vooral: hoe kunnen we dit op grote schaal realiseren?
  • Creatief verbinden: Laten we samen buiten de gebaande paden denken. We sluiten de dag af met een creatieve sessie over hoe we als gemeenschap de band met de bodem kunnen versterken, gevolgd door een borrel om ideeën verder uit te wisselen.

 

 

Meer info en inschrijven

Het tweede Bodemforum heeft plaats in het Belpairegebouw in Brussel op 5 december 2024 van 9 tot 16 uur. Bekijk het volledige programma. Deelnemen is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf snel in! ​

 

Een gezonde bodem bevat grote hoeveelheden micro-organismen en heeft een voldoende gehalte aan organische koolstof. Hij heeft een luchtige goede structuur die water kan opslaan, en waarin planten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Op heel wat plaatsen is het nodig om aan bodemherstel te doen. Bodemregeneratie is het proces van het herstellen, verbeteren en onderhouden van de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem op een duurzame manier. Het gaat om het herstel van de bodemstructuur, de biodiversiteit en het ecosysteem van de bodem, zodat die beter in staat is om water, voedingsstoffen en andere middelen vast te houden en een gezonde omgeving te bieden voor planten, dieren en micro-organismen. In een regeneratief landbouwsysteem wordt de bodem niet alleen gezien als een passieve ondergrond voor gewassen, maar ook als een levend ecosysteem dat actief kan worden versterkt en verbeterd door natuurlijke processen en duurzame landbouwpraktijken.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met