Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win in het Tanghof

Kontich

Landbouwpercelen sterker maken om het veranderend klimaat het hoofd te bieden? Een opdracht waar steeds meer landbouwers zich achter zetten. In Kontich wordt voor een periode van 5 jaar een project opgestart dat de bodem robuuster maakt voor de toekomst. Het project wordt opgestart met ondersteuning vanuit Vlaanderen.

Landbouw en klimaat

De laatste jaren bericht de media steeds vaker over moeilijkheden in de landbouw ten gevolge van weersomstandigheden. Droogte en bijhorende verboden om te beregenen enerzijds en anderzijds te natte periodes die het oogsten bemoeilijken.

Zijn onze landbouwpercelen gewapend tegen die veranderende klimatologische omstandigheden?

Met die vraag in het achterhoofd start in het Tanghof in Kontich het project ‘Neem je bodem niet langer in de Tang(hof)’ op. Agrosymbio vzw investeert er gedurende enkele jaren in circulaire landbouw die een boost moet geven aan de bodem op enkele percelen. Daarvoor is het bodemleven de belangrijkste indicator. Door aangepaste teelten zoals graskruiden te zaaien, door gericht te bemesten met kwalitatieve dierlijke mest en door te zorgen voor een continue bedekking van de bodem, ontstaat een betere en gezondere bodem. Het is een gesloten systeem waar geen extra kunstmest aan te pas komt. Daardoor wordt er ook meer bodemkoolstof opgeslagen en doet men aan koolstoflandbouw.

Doordat houtsnippers in de stalmest worden verwerkt en nadien op het land worden gebracht, ontstaat een bodem die ook beter in staat is om water vast te houden, wat een gunstig effect heeft op de grondwatertafel. Bij extreme hitte is de bodem daardoor beter bestand tegen uitdroging. Tijdens nattere tijden zal de ondergrond bovendien stabieler zijn, door de betere bodemstructuur.

Voor dit proefproject keurde de Vlaamse regering verschillende ondersteuningsmiddelen goed. De eerste twee jaren kan het project rekenen op financiële ondersteuning via een projectsubsidie. Daarvoor lanceerde Vlaanderen in 2024 een projectoproep naar voorstellen onder het landbouw-natuurthema ‘Kringlopen sluiten in, en samen met, de landbouw en natuur’

Het pilootproject vindt plaats op percelen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en gebeurt in samenwerking met het Regionaal Landschap Rivierenland. Monitoring gebeurt gedurende de projectperiode door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Tuur Vandeweyer (Agrosymbio VZW)

“Een gezonde bodem is het uitgangspunt voor dit project. We hopen good practices te kunnen aanleveren met dit project voor heel wat landbouwers uit de streek. De circulaire landbouw die we toepassen, reduceert ook de aankoop van kunstmeststoffen van buitenaf. Uiteindelijk moet dit systeem bewijzen economisch rendabel te zijn en daar kunnen we in dit project ook onderzoek naar doen. Tegelijk zetten we in op biodiversiteit langs de perceelsranden, niet enkel voor natuur, maar ook voor de kwaliteit van de bodems.”

Landbouw en natuur, win-win…

In de eerste week van januari worden langs de percelen ook houtkanten aangeplant door het Regionaal Landschap Rivierenland. Zo ontstaat er bijvoorbeeld extra habitat voor wilde bestuivers, die gunstig zijn voor de teelten.

Sabine Caremans, VLM:

Met het ter beschikking stellen van deze publieke gronden wil de VLM actief bijdragen aan het verzekeren van de toekomstmogelijkheden van de landbouw door de transitie naar duurzame en klimaatrobuuste landbouw te faciliteren. Op die percelen zorgen we voor ruimte voor voedselproductie en ondersteunen we een duurzaam verdienmodel voor de landbouw. Daarnaast werken we ook aan de versterking van het landschap en de biodiversiteit. Dat zijn verschillende doelstellingen van het Landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand.

 

voor meer projectinfo:

Sabine Caremans

Projectmanager

voor persinfo:

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

 

 

 

 

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met