Skip to Content
Leut, Meeswijk en Vucht worden al fietsend ingericht

Leut, Meeswijk en Vucht worden al fietsend ingericht

In Maasmechelen kunnen bewoners vanaf 1 april al fietsend of wandelend hun bijdrage leveren aan de toekomstplannen voor hun Maasdorpjes.

De drie historische dorpskernen van Leut, Meeswijk en Vucht (gemeente Maasmechelen) krijgen een herinrichting.  De open ruimte in de dorpskern krijgt een groenere toets. Fiets- en wandelverbindingen worden beter uitgerust en vormen groene stroken, waarlangs ook fauna en flora zich makkelijker kunnen verplaatsen. Waar mogelijk maakt verharding plaats voor een natuurlijke ondergrond. Het erfgoedpark rondom het kasteel Vilain XIIII neemt bij de ontwikkeling van het gebied een prominente rol op.

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM), de gemeente Maasmechelen en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) starten op 1 april met een participatief traject om de herinrichting van de Maasdorpjes Leut, Meeswijk en Vucht en de omliggende Maasvallei in kaart te brengen. Onder normale omstandigheden worden dan vaak bewonersbijeenkomsten georganiseerd om samen rond een kaart de plannen vorm te geven, maar door de coronamaatregelen  werd ditmaal voor een andere vorm gekozen om burgers te betrekken.

Bewoners en geïnteresseerden kunnen op eigen tempo het gebied ontdekken met de fiets of al wandelend. Langs de route worden gerichte vragen gesteld over de mogelijkheden voor inrichting van het landschap. De antwoorden helpen de planontwerpers daardoor om hun plannen zo goed mogelijk af te stemmen op de verwachtingen van de bewoners.

Wie de route niet wil afleggen, kan ook digitaal een aanvullende bevraging invullen op het online burgerplatform van de gemeente.

De VLM, het RLKM en de gemeente organiseren ook 3 infomomenten die coronaproof in de buitenlucht zullen plaatsvinden.

Praktische info:

De fiets-/wandelroute valt bij alle bewoners van Meeswijk, Leut en Vucht in de bus en is ook te downloaden op:  www.maasmechelen.be/heerlyckmeeswijkleutvucht

De online bevraging vind je heel april op www.maasmechelenmeemaken.be

 De infomomenten vinden plaats op 17 april (dorpsplein Meeswijk, 11u-14u), 21 april (dorpsplein Leut, 16u-19u) en 22 april (dorpsplein Vucht, 16u-19u)

Alle informatie over het plan vind je in deze digitale publicatie

Contacteer ons
Juul Adriaens Adjunct-woordvoerder VLM
Lien Lambrechts projectontwerper, Vlaamse Landmaatschappij
Juul Adriaens Adjunct-woordvoerder VLM
Lien Lambrechts projectontwerper, Vlaamse Landmaatschappij
Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de VLM zijn een veerkrachtige open ruimte en een dynamisch platteland vol leven het antwoord op uitdagingen als verstedelijking en klimaatverandering. We versterken de open ruimte en het platteland door mee te werken aan het beleid en door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, sociale cohesie en infrastructuur. We zorgen voor een mooi landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Vlaamse Landmaatschappij
Leen Van den Bergh
Woordvoerder VLM
Koning Albert II laan 15
1210 BRUSSEL