Melkpad in Koersel een tijdje afgesloten

Vanaf 16 september 2024 stellen we het geduld van gebruikers van het Melkpad in Koersel een zestal weken op de proef. Dan begint de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) namelijk aan het herstel van deze geliefde (fiets)verbinding.

Al sinds enkele jaren voert de Vlaamse overheid, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), natuurherstelwerken uit in de vallei van de Zwarte Beek in Koersel. Deze werken zijn nodig om het eeuwenoud veenpakket, met een oppervlakte van meer dan 200 hectare, te beschermen. Veen werkt als een spons: bij vochtige omstandigheden slorpt het veen overtollig water op en bij droogte geeft het langzaam water af. Inrichtingswerken beschermen en herstellen zelfs het veen. Om natuurbeheer mogelijk te maken, leggen we kleinschalige infrastructuur aan.

Niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor ons (klimaat) is veen erg belangrijk. ©VLM
Niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor ons (klimaat) is veen erg belangrijk. ©VLM

In de omgeving van het Melkpad in Koersel voeren we ook werken uit. Het pad verbindt de knooppunten 310 en 341 en loopt volledig door de vallei van de Zwarte Beek. De twee bruggen, één over de Zwarte Beek en een andere over de Oude Beek, vervangen we. Ook herstellen we de schade aan het wegdek door een omgevallen boom. Verder gebeuren er nog enkele natuurinrichtingswerken aan oude vijvers langs het pad.

Om de inrichting van de werken veilig en vlot te laten verlopen, sluiten we het Melkpad vanaf 16 september 2024 een zestal weken af voor alle (fiets)verkeer. Langs de Schomstraat en de Nieuwendijk voorzien we een omleiding.

Meer informatie over het natuurinrichtingsproject Zwarte Beek lees je op de projectpagina.

Raf Nilis

leidend ambtenaar, Vlaamse Landmaatschappij

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met