Mestbank pakt overtredingen in teeltvrije zone strenger aan

De toezichthouders van de Mestbank gaan vanaf november opnieuw op pad om de teeltvrije zones langs de waterlopen te controleren. De afgelopen twee jaar is daar al intensief op gecontroleerd. Bij overtredingen kregen landbouwers in het verleden overwegend aanmaningen. Om de waterkwaliteit te verbeteren zal de Mestbank dit jaar strenger optreden en onmiddellijk een proces-verbaal opmaken bij duidelijke overtredingen. 


Wat houdt een controle in?
De toezichthouders controleren of er sporen van grondbewerkingen, zoals ploegen of frezen te zien zijn. Ook kijken ze na of er gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen in de 1-meterzone langs de waterlopen aanwezig zijn. Als dat zo is, is dat een inbreuk op de wetgeving en wordt de overtreder aangesproken.

Hoeveel inbreuken waren er de afgelopen twee jaar?
In 2018 werden 169 landbouwers aangemaand om de wetgeving correct na te leven, goed voor een inbreukpercentage van 49% op alle gecontroleerde akkerlandpercelen. In 2019 daalde het aantal landbouwers met inbreuken naar 148 landbouwers, wat overeenkomt met een inbreukpercentage van 39%. We merken dus een mooie verbetering van 10% op. Positief is ook dat de overgrote meerderheid van de landbouwers na de terechtwijzing de regelgeving wel goed naleefde. We hebben de voorbije 2 jaar slechts 12 hardleerse landbouwers moeten sanctioneren, die na het verkrijgen van een aanmaning, toch opnieuw in de fout gingen.

Hoe zorgen we voor een betere naleving van de regelgeving?
Een inbreukpercentage van 39% is hoog. Mogelijk komt dat doordat nog te veel landbouwers een afwachtende houding aannemen of te nonchalant omspringen met bewerkingen op percelen die naast een waterloop liggen. Om de waterkwaliteit te verbeteren, zullen we vanaf dit najaar strenger ingrijpen bij het vaststellen van een duidelijke overtreding door onmiddellijk een proces-verbaal op te maken.

Landbouwers die de regelgeving niet naleven, zullen onmiddellijk gesanctioneerd worden. Daarnaast kan, met het in voege gaan van MAP 6, een vrijstelling van de gebiedsgerichte maatregelen worden ingetrokken bij het vaststellen van een overtreding.

We roepen alle landbouwers op om de regelgeving strikt na te leven door geen bewerkingen uit te voeren en geen pesticiden of meststoffen in de 1-meterzone langs de waterlopen te gebruiken. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan de verbetering van de waterkwaliteit. Al veel landbouwers hebben aangetoond dat dat perfect mogelijk is.

Bekijk op de VLM-website veel gestelde vragen over de teeltvrije zone. U vindt die rubriek op www.vlm.be > Mestbank > Controle > Handhaving > veel gestelde vragen over de teeltvrije zone.

Leen Van den Bergh

woordvoerder

Johan De Crop

diensthoofd Handhaving

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met