MAP 6 krijgt fitness check

Minister Demir start overleg op met de middenveldorganisaties om MAP 6 bij te sturen. Tijdens die gesprekken zullen initiatieven aan bod komen om de effectiviteit, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van MAP 6 te verbeteren. De waterkwaliteit blijft immers ook de laatste twee jaar achteruitgaan. Dat blijkt uit een actuele evaluatie van de waterkwaliteit door de Vlaamse Milieumaatschappij. De toestand van de waterkwaliteit is nog verslechterd ten opzichte van begin 2019, toen MAP 6 van start ging. Het is dan ook geen optie om te wachten op de start van MAP 7 in 2023 om in te grijpen.

Bij de totstandkoming van MAP 6 rezen al ernstige vragen of MAP 6 voldoende krachtig was om de waterkwaliteitsdoelstellingen te bereiken. Daarom werd een tussentijdse evaluatie ingeschreven in het Mestdecreet. Die evaluatie is nu afgerond. De conclusie daarvan is dat de waterkwaliteit doorgaans niet is verbeterd en soms zelfs is afgenomen ten opzichte van de uitgangssituatie van MAP 6. De doelstelling ligt daardoor nog verder weg.

In het winterjaar 2019-2020 kampte 32% van de MAP-meetpunten oppervlaktewater met een overschrijding van de maximale norm van 50 mg nitraat per liter. Dat is 12% meer dan in de periode 2013-2017. Ook de gemiddelde concentraties evolueren dermate ongunstig, dat de door MAP 6 vooropgestelde verbetering van 4 mg nitraat/liter in de gebieden waar de waterkwaliteit slecht is, in het gedrang komt.

Voor grondwater blijkt de waterkwaliteit te stagneren. Gunstig is dat een groot aantal gebieden die al goed waren, verder verbeteren. Ongunstig daarentegen is dat een groot aantal gebieden met een heel slechte waterkwaliteit verder verslechteren.

De Vlaamse Regering heeft akte genomen van de tussentijdse evaluatie van MAP 6 en het traject dat minister Demir uitzet. De minister start gesprekken op met het middenveld om de effectiviteit van MAP 6 te versterken.

Hoewel uit de evaluatienota blijkt dat de vooropgestelde doelstellingen nog veraf zijn, wordt wel een positief effect verwacht van de in MAP 6 opgenomen maatregelen. Voor extra maatregelen wordt dan ook in de eerste plaats gekeken naar het verder verhogen van de effectiviteit van MAP 6 en het versterken van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid ervan.

Indien nodig worden wetgevende initiatieven opgestart om maatregelen regelgevend te verankeren, zodat de nieuwe maatregelen van start kunnen gaan op 1 januari 2021.

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Katrien Smet

woordvoerder VMM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met