Nieuw fiets-, wandel- en ruiterpad tussen Papenvijversstraat en Proosdijstraat in Oostkamp

Fietsers, wandelaars en ruiters kunnen voortaan vlot en veilig doorsteken van de Papenvijversstraat naar de Proosdijstraat in Oostkamp. De Vlaamse Landmaatschappij heeft daarvoor een nieuwe wandel- en fietsverbinding aangelegd. Naast dit pad heeft het Agentschap voor Natuur en Bos voor een gloednieuw ruiterpad gezorgd. Natuur en Bos en de VLM dragen zo bij aan het netwerk van zachte verbindingen door bos-, natuur- en landbouwgebieden in het landschapspark Bulskampveld. De gemeente Oostkamp, Natuur en Bos en de VLM openen de paden vanavond samen met buurtbewoners en verenigingen.

Via de nieuwe paden kunnen wandelaars, fietsers en ruiters voortaan vlotter van de bossen rond Kampveld en Rooiveld in Oostkamp naar het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem en naar de Vagevuurbossen in Wingene.

De nieuwe paden werden aangelegd op gronden van Natuur en Bos. Ze sluiten aan op een bestaande weg in steenslag die aftakt van de Papenvijverstraat en naar enkele woningen leidt. Daarna lopen ze parallel met de Rivierbeek in een afwisselend landschap met akkers, weiden en bossen. In de nabije toekomst zal de verbinding opgenomen worden in het wandel- en fietsnetwerk Bulskampveld. De komende jaren voorziet Natuur en Bos nog bijkomend bos in deze omgeving.

Gentbruggemolenpad

Het wandel- en fietspad wordt opgenomen in het tragewegennetwerk. Het pad krijgt de naam Gentbruggemolenpad, naar de molen die hier stond tussen de 15de en de 19de eeuw. De Gentbruggemolen lag aan de noordzijde van de Proosdijstraat, aan de Ringbeek en nabij de hoeve Van Poecke. De molen stond op het grondgebied van de heerlijkheid Gentbrugge bij "Hertsberge capelle". In 1892 werd de molen geraakt door een blikseminslag en brandde hij af.

Het Gentbruggemolenpad is aangelegd in ongebonden porfiersteenslag, zodat water kan infiltreren. Het heeft een breedte van twee meter. De totale kostprijs voor de aanleg van het wandel- en fietspad is 66.000 euro. De werken voor de aanleg van het pad kaderen in het landinrichtingsplan Nieuwenhove-Gruuthuyse, en werden voor 50% betaald met subsidies landinrichting van het Vlaams Gewest. De overige 50% werd gefinancierd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het ruiterpad werd volledig aangelegd en bekostigd door Natuur en Bos.

Een buurtbewoonster gaf nuttige tips hoe je als ziende wandelaar, fietser of ruiter mensen met een visuele beperking kunt helpen als je ze kruist of voorbijgaat op een pad. Bijvoorbeeld: doe een stapje opzij, nader een blinde of slechtziende voorzichtig, laat op tijd horen dat je eraan komt. Ongeveer 3% van de Belgische bevolking heeft een ernstige visuele beperking.
Een buurtbewoonster gaf nuttige tips hoe je als ziende wandelaar, fietser of ruiter mensen met een visuele beperking kunt helpen als je ze kruist of voorbijgaat op een pad. Bijvoorbeeld: doe een stapje opzij, nader een blinde of slechtziende voorzichtig, laat op tijd horen dat je eraan komt. Ongeveer 3% van de Belgische bevolking heeft een ernstige visuele beperking.

 

Wouter Deventer

Projectleider, Vlaamse Landmaatschappij

Karolien Bracke

communicatieverantwoordelijke, Vlaamse Landmaatschappij

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met