Nieuw uitkijkplatform op bunkersite in Middelkerke zorgt voor prachtig uitzicht

In Middelkerke heeft de Vlaamse Landmaatschappij een uitkijkplatform gebouwd bovenop een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Vanop het platform heb je op 5 meter hoogte een mooi uitzicht op de bunkersite Bamburg en het natuurgebied de Schuddebeurze. Het platform is vanaf 7 november open voor het publiek.

De groep bunkers op de site Bamburg, ook een “veldbatterij” genoemd, is door het Duitse leger gebouwd in 1942 om de haven van Nieuwpoort te beschermen tegen aanvallen van de geallieerden. Er waren bunkers voor manschappen en voor munitie, met tussen en rond de bunkers een netwerk van loopgraven. Voor hun vertrek in 1944 brachten de Duitsers de twee munitiebunkers tot ontploffing. Voor het overige is de site goed bewaard. Ze is beschermd als monument en als landschap.

Het cirkelvormige uitkijkplatform is gebouwd bovenop de commandobunker. Het platform biedt plaats aan 6 personen - in deze coronatijd wordt dat 4 personen. De borstwering is naar binnen toe gebogen en verwijst zo naar de (verdwenen) geschutskoepels en koepelvormige observatieposten op sommige bunkers. Het platform en de trap ernaartoe zijn gemaakt van gelakt staal en zijn rank gebouwd, zodat de visuele impact van de nieuwe constructie op de bunkersite beperkt blijft.

Zicht op bunker met trap en platform
Zicht op bunker met trap en platform

 

De voorbije weken zijn nog andere werken uitgevoerd om de bunkersite op te knappen en te beschermen tegen de tand des tijds:

  • de bunkers zijn afgesloten met replica’s van de historische hekkens om schade en vervuiling te voorkomen;
  • er is graffiti verwijderd;
  • alle afval in en rond de bunkers werd opgeruimd;
  • op de schoorstenen door de daken van de bunkers zijn kappen geplaatst zodat er geen regenwater meer naar binnen kan druppelen.

Verder is de enige bunker die onder een aarden terp ligt, ingericht als verblijf voor vleermuizen en amfibieën. ​ In de toegangszone is een rustpunt ingericht met een zitbank en een infobord en een plek om enkele fietsen te stallen.

Nieuw hek om bunker o.a. tegen vandalisme te beschermen
Nieuw hek om bunker o.a. tegen vandalisme te beschermen

 

Kwetsbare natuur

De herinrichting van de bunkersite is één van de acties van het natuurinrichtingsproject Schuddebeurze, een project van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Landmaatschappij om de kwetsbare natuur in de Schuddebeurze een boost te geven via allerlei terreinwerken. De Schuddebeurze is een oud, ontkalkt duingebied. Het duingrasland rond de bunkers wordt begraasd en blijft omheind en niet toegankelijk. Het platform laat de bezoeker toe om de bunkersite te overzien, terwijl de rust in het natuurgebied bewaard blijft. Natuurpunt Middenkust is eigenaar en beheerder van de site. ​

Zicht op bunkersite vanop het platform
Zicht op bunkersite vanop het platform

 

Voor de werken op de site Bamburg kan het natuurinrichtingsproject genieten van Europese subsidiëring via het Interregproject VEDETTE. In dat project werken 12 Franse en Vlaamse partners samen om de Vlaamse Duinen – het duinenlandschap en de polders van Duinkerke tot Nieuwpoort – te behouden en op te waarderen.

Uit de overlevering blijkt dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog erg rustig bleef op en rond de veldbatterij. Over wat er zoal gebeurde op de site in de naoorlogse jaren, sprokkelde de Vlaamse Landmaatschappij samen met Natuurpunt Middenkust en de gemeente Middelkerke verhalen bijeen bij enkele omwonenden. Hun getuigenissen werden gefilmd en zijn te vinden op www.middelkerke.be/schuddebeurze.

Praktisch

  • Het uitkijkplatform is bereikbaar vanaf het wandelpad aan de Bamburgstraat in Middelkerke. Kom je met de auto, parkeer dan aan sporthal De Bamburg, Baronstraat 25. ​ Ga van op de parking de Bamburgstraat in en volg de straat tot voorbij het kruispunt Vijfwege. Sla na ca. 450 m links het wandelpad in. 
  • Bewaar de rust en blijf op de paden.
  • Volg strikt de coronarichtlijnen. Dat betekent dat je het platform kunt beklimmen met je gezin of met een gezelschap van max. 4 personen (kinderen niet meegerekend).
  • Natuurpunt Middenkust organiseert geregeld natuurhistorische wandelingen. Meer info op www.natuurpunt.be/natuurgebied/schuddebeurze.
Detail van het platform
Detail van het platform

 

Els Ameloot

projectleider, Vlaamse Landmaatschappij

Karolien Bracke

communicatieverantwoordelijke, Vlaamse Landmaatschappij

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact