Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W) van start

Hoe kunnen land- en tuinbouwers ervoor zorgen dat de nutriënten op hun bedrijf beter benut worden en zo leiden tot een betere waterkwaliteit? De nieuwe Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W) zal landbouwers bij dat vraagstuk helpen. De begeleidingsdienst komt in de plaats van de werkzaamheden van het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting (CVBB), waarvan de Vlaamse subsidie eind 2020 werd stopgezet om plaats te maken voor een nieuwe aanpak.

Minister Zuhal Demir: “De waterkwaliteit in Vlaamse landbouwgebieden zit in het slop. En ondanks vele inspanningen verbetert die niet. Wetgeving en handhaving alleen volstaan niet om de bemestingspraktijken op het terrein te veranderen. Begeleiding, dialoog en het uitwisselen van ervaringen zijn nodig om betere resultaten te boeken. Met de oprichting van deze nieuwe begeleidingsdienst zetten we sterk in op het delen van goede praktijken en onderlinge kennisuitwisseling.”

Vorige zomer heeft de VLM daarvoor een overheidsopdracht uitgeschreven. Het consortium dat de opdracht heeft binnengehaald, bestaat uit diverse spelers die een ruime kennis hebben op het vlak van landbouw, bodem, bemesting en nutriëntenbeheer en bovendien ervaring hebben in het begeleiden van landbouwers. Het gaat om een consortium van 11 Vlaamse praktijkcentra, de Bodemkundige Dienst van België (BDB) en het Instituut voor Landbouw- en Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO).

De opdracht loopt maximaal vier jaar en wordt jaarlijks geëvalueerd. De VLM zal de nieuwe begeleidingsdienst inhoudelijk aansturen en opvolgen, richting een betere bodem- en waterkwaliteit. De dienstverlener ontvangt jaarlijks om en bij de 2 miljoen euro om haar taken te volbrengen. Die financiële middelen zijn ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid. De partners van het consortium moeten hun wetenschappelijke en technische expertise samenbrengen en op een geïntegreerde en sectoroverschrijdende manier beter werk maken van de vooropgestelde doelstellingen. De voorlichting en begeleiding gebeurt daarom vanuit een eigen overkoepelende identiteit (B3W).

De nieuwe aanpak richt zich op oordeelkundige bemesting en geïntegreerd bodembeheer bij de land- en tuinbouwers in Vlaanderen, zodat zij beter op de hoogte zijn van de beste en meest innovatieve landbouwpraktijken en die toepassen. Nieuw daarbij is dat er meer aandacht zal zijn voor onderlinge kennisoverdracht.

Sébastien Janssens van de dienst Mestbeleid bij de VLM: “De nieuwe begeleidingsdienst richt zich niet uitsluitend op het geven van advies en voorlichting maar zal ook de wisselwerking tussen de landbouwers onderling bevorderen. Zo kunnen ze hun bestaande praktijken aftoetsen aan wat andere landbouwers doen en kijken welke pistes er zijn om te verbeteren.

B3W bereidt haar werking nu voor achter de schermen en plant de eerste activiteiten met landbouwers in het voorjaar van 2021. In de VLM-nieuwsbrief van begin maart stelt de dienst haar werking voor.

Meer informatie over B3W vindt u op de website https://b3w.vlaanderen.be 
De website krijgt de komende weken verder vorm. 

 

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Sébastien Janssens

Dienst Mestbeleid

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met