Nieuwe fietsverbindingen in Kerkbrugge en Doornzele
Start tweede deel inrichtingswerken in koppelingsgebieden Kerkbrugge-Oost en Doornzele-Zuid in de Gentse Kanaalzone
1 februari 2021
In 2015 werd het inrichtingsplan Kerkbrugge-Oost en Doornzele-Zuid goedgekeurd door de bevoegde minister. Het eerste deel van de inrichtingswerken werd afgerond in 2019. Intussen heeft de VLM ook de nodige gronden verworven en is er een omgevingsvergunning om het tweede deel van dit inrichtingsplan uit te voeren. Aannemingen de Witte bvba uit Maldegem zal met de werken starten begin februari 2021.
Ter hoogte van de woonwijk Herryville in Kerkbrugge ligt nu al een natte natuurzone. De fietsverbinding tussen de Doornzeelsestraat en het park Langerbrugge-Zuid is ook afgewerkt. Aansluitend op dit fietspad komt er een veilige verbinding naar de Varenbergstraat. In februari start de aannemer met rooi- en opbraakwerken. Deze werken zijn noodzakelijk om het fietspad tussen de Hospitaaldreef en de Varenbergstraat te kunnen aanleggen We streven er naar om deze af te ronden vóór het broedseizoen (15 maart). De rooiwerken worden tot een minimum beperkt. Alleen de bomen en struiken die in de weg staan voor de aanleg van het fietspad of het profileren van de grachten zullen verdwijnen. Het bestaande groen blijft zo veel mogelijk behouden.
De aannemer zal in fases werken. In een eerste fase komt er een verbinding van het fietspad dat werd aangelegd in 2019 met het fietspad van het industrieterrein Grote Nest (verbinding Hospitaaldreef - Varenbergstraat). Dit pad krijgt een uitvoering in een betonverharding, ook het deel over de Varenbergstraat.
Vervolgens starten de voorbereidingen voor het knooppunt aan de Wildestraat en de heraanleg van de Wildestraat vanaf het fietspad Grote Nest tot het dierenasiel.
De heraanleg van de Wulgestraat vanaf de Kooistraat als fietspad komt als volgende aan bod.
In een laatste fase van de heraanleg van het fietspad volgt de heraanleg van de Wildestraat vanaf het dierenasiel. Het deel van de Wulgestraat tot aan de Kooistraat, aangeduid op de kaart (F4), krijgt ook een inrichting als fietsstraat.
Tijdens de werken wordt een fietsomleiding voorzien.
In de winter 2021-2022 worden de bomen en struiken aangeplant.
De werken zullen 140 werkdagen duren, het einde is voorzien voor december 2021.
“Het belang van het kwalitatief inrichten van de koppelingsgebieden in de Gentse kanaalzone kan niet onderschat worden" stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "Niet alleen omdat we zo hun bufferende rol maximaal laten spelen, we creëren win-wins op het terrein en maken voldoende plaats voor groen, recreatie en veilige verbindingen voor de zwakke weggebruikers. Zo pogen we de havenactiviteiten maximaal te verzoenen met de omliggende woonkernen. Met dank voor de goede samenwerking tussen de verschillende partners op het terrein.”
Deze realisaties vormen het sluitstuk van een veilige fietsverbinding tussen de Gentweg in Kerkbrugge-Langerbrugge en Doornzeledries en het Terdonkplein.
De totale kostprijs van de werken bedraagt 977.135,73 euro en wordt gedragen door verschillende partners: de Vlaamse overheid via subsidies landinrichting (80.080,04 euro) en de afdeling Maritieme Toegang (AMT - 90.514,08 euro), de gemeente Evergem (256.265,05 euro), North Sea Port (16.016,01 euro), en de provincie Oost-Vlaanderen (434.260,55 euro).
Meer informatie over het inrichtingsproject is terug te vinden op de website van de VLM.