Nieuwe percelen voor eigenaars en gebruikers in ruilverkaveling Willebringen

Op 29 november werd de eerste akte in de ruilverkaveling Willebringen ondertekend. Een belangrijk moment in het project, want na heel wat jaren van voorbereiding is het herverkavelingsplan klaar. ​
Vanaf 1 december nemen alle eigenaars en gebruikers in het projectgebied hun nieuwe percelen in gebruik. De ruilverkaveling paste 5700 percelen definitief aan tot ongeveer 1800 nieuwe percelen. ​
Maar dat is lang niet de enige realisatie tot nu toe. De Vlaamse Landmaatschappij leverde in samenwerking met overheden, lokale besturen en partners al heel wat mooie en blijvende resultaten op.

Ruilverkaveling als krachtig instrument
Het ruilverkavelingsproject Willebringen illustreert hoe efficiënt ruimtegebruik bijdraagt aan een duurzame toekomst voor het platteland. Door de belangen van landbouw, natuur, landschap, water, recreatie, mobiliteit, erfgoed en cultuur samen te brengen, ontstaat een win-winsituatie voor iedereen. Fietsers en wandelaars genieten van comfortabele fiets- en wandelpaden, landbouwers van veilige toegangswegen tot hun aaneengesloten percelen, fauna en flora krijgen meer kansen.

Belangrijke resultaten
Het intensieve traject dat opgestart werd in 1996, leverde al prachtige resultaten op.

Minister Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving en Landbouw.

"Vruchtbare landbouwgronden worden beter benut. Valleigebieden zoals die van de Mene en de Velpe krijgen nieuwe natuurkansen en dorpen worden beter beschermd tegen erosie en wateroverlast. Nieuwe wandel- en fietspaden verhogen de recreatiemogelijkheden en verkeersveiligheid in het gebied,"

Verder zijn landbouwwegen veiliger en beter toegankelijk voor eigenaars, gebruikers en vruchtgebruikers. Het erfgoedaanbod in de streek kreeg een stevige impuls met de restauratie van kapellen en monumenten. Zelfs enkele Gallo-Romeinse archeologische sites zie je nu opnieuw in het landschap.

Om klimaatuitdagingen aan te pakken, vormen tien nieuwe wachtbekkens, met een gezamenlijke oppervlakte van 9 hectare, een buffer tegen toekomstige wateroverlast voor de omliggende dorpen.

Innovatieve maatregelen zoals de inrichting van een vleermuisbunker en de aanleg van een dassentunnel dragen bij aan de biodiversiteit. Verspreid over verschillende locaties zorgden we voor 26 hectare extra ruimte voor landschapselementen zoals houtkanten en 103 hectare extra ruimte voor natuurontwikkeling. Hazeberg (17 hectare) in Opvelp en Zegelberg (20 hectare) in Kumtich springen hier vooral in het oog. Een verrijking van het landschap en een duurzame ontwikkeling voor toekomstige generaties.

Een greep uit deze mooie realisaties bekijk je in onze fotokrant.

De toekomst van ruilverkaveling Willebringen brengt nog enkele werken met zich mee
Met de ondertekening van de eerste notariële akte is een belangrijke mijlpaal bereikt, maar het werk gaat onverminderd verder.

Nieuwe dossiers gaan de komende jaren nog in uitvoering. Ze zijn afhankelijk van de herverkaveling en omvatten onder andere wegenaanpassingen, beplantingen, kavelwerken en nieuwe toegangen. De definitieve afronding van het project vindt plaats na de ondertekening van de tweede notariële akte en de verdeling van de restkosten. Tot dat moment blijven we samen bouwen aan een veelzijdig en duurzaam landschap.

"Samen zorgen we ervoor dat de open ruimte behouden blijft en nog veel beter functioneert." aldus minister Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving en Landbouw.

Meer informatie over Ruilverkaveling Willebringen is te lezen op de projectpagina.

Voor meer inhoudelijke informatie:

Annick Grillet

Projectmanager, Vlaamse Landmaatschappij

Voor meer persinformatie:

Katrien Branders

Communicatieverantwoordelijke, Vlaamse Landmaatschappij

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met