Nieuwe projecten van start in de Wijers

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft vijf uitvoeringsinitiatieven voor het gebied De Wijers goedgekeurd, samen goed voor een subsidie van 123.420 euro. Uitvoeringsinitiatieven zijn kleinschalige en kortlopende projecten die mee de doelstellingen voor De Wijers helpen realiseren. De goedkeurde projecten worden uitgevoerd door verschillende organisaties in alle Wijergemeenten.

In het hart van Limburg, verspreid over 7 gemeenten (Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Lummen), ligt De Wijers: het ‘Land van 1001 vijvers’. Tussen 2008 en 2016 werkte een breed partnerschap aan een visie en een concreet actieplan voor de ontwikkeling van dit stukje Vlaanderen.

In 2017 keurde de Vlaamse regering drie nieuwe landinrichtingsprojecten goed die de visie en het actieplan mee moeten realiseren en De Wijers als uniek gebied op de kaart moet zetten. Een van de acties die binnen de landinrichtingsprojecten De Wijers passen, zijn de ‘uitvoeringsinitiatieven’. Het zijn projecten die bij de Vlaamse Landmaatschappij ingediend werden door lokale besturen, organisaties en verenigingen tussen 1 juli en 15 oktober 2019 en waarbij vanuit Vlaanderen 50% van de projectkosten vergoed worden.

Dankzij de goedgekeurde Vlaamse subsidie zal er de komende twee jaren volop werk worden gemaakt van een nieuwe ontsluiting van het natuurreservaat De Maten in Genk (door Natuurpunt), een wandelgebied De Wijers in de omgeving van het Demerstrand (door gemeente Diepenbeek), meer Wijerbeleving aan vijver Moenshof Den Dijk in Zonhoven (door Regionaal Landschap Lage Kempen) en de plaatsing van Wijerwelkomstbakens in heel de regio (door Regionaal Landschap Lage Kempen). Om deze projecten uit te voeren werd door de Vlaamse regering € 123.420 vrijgemaakt.

Minister Demir “De goedgekeurde projecten zijn allemaal initiatieven die bijdragen aan de zichtbaarheid, beleefbaarheid en aanwezigheid van water in het landschap van De Wijers. Op die manier verhogen ze op korte termijn de beleefbaarheid van deze vijverrijke regio in Limburg

Juul Adriaens

adjunct-woordvoerder

Karel Stevens

Projectmanager De Wijers, VLM, Vlaamse Landmaatschappij

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact