Nieuwe toegangspoort tot groenpool Vinderhoutse bossen is ingericht

Portaal De Campagne voorgesteld aan pers en publiek

De Campagne, de Drongense toegangspoort tot de Vinderhoutse Bossen, is na anderhalf jaar werken volledig vernieuwd én 13,5 hectare groter. Het historische kasteelpark werd in ere hersteld, verderop is er een nieuw speelbos en een nieuwe brug over de Lieve, en aan de andere kant van het domein kan je voor het eerst het beschermde weidelandschap verkennen.

Landgoed De Campagne bestaat uit een kasteel met een park en een vijver, bosjes en grachten. Achter het landgoed vind je de kinderboerderij, ten noorden is er nog een groot stuk bos. Het hele domein, een van de drie toegangspoorten tot de Vinderhoutse Bossen, zit na anderhalf jaar werken in het nieuw, en is bovendien 13,5 hectare groter.

Het nieuwe portaal De Campagne werd niet alleen veel groter, het werd ook toegankelijker voor mensen met een beperking. Er kwamen nieuwe paden, een rolstoeltoegankelijke picknickbank en een aangepaste speeltuin. Want iedereen moet kunnen genieten van het openbaar groen. Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen

Het kasteelpark kreeg betere paden en twee nieuwe zitvlonders. Drie historische brugjes werden gerenoveerd en een deel van de Gijzelstraat werd verkeersvrij gemaakt. In de Opperhofstraat is er nu bovendien een nieuwe parking.

Speelbos met speeltoestellen

Ook het bos ten noorden van het landgoed werd grondig onder handen genomen. Daar vind je nu een nieuw speelbos met spelprikkels en een schommel, net zoals nieuwe paden en picknickbanken. Via een nieuwe brug over de Lieve kan je makkelijk richting het geboortebos en het Onument, of verder de Vinderhoutse Bossen in.

Ten zuiden van het landgoed kan je dankzij nieuwe paden dan weer voor het eerst het erfgoedlandschap met weiden en poelen verkennen. Dat landschap wordt in opdracht van de Stad beheerd door een landbouwer uit de buurt, die er zijn koeien laat grazen en het hooiland maait.

Tot slot kreeg ook de kinderboerderij een opknapbeurt. De historische muur errond werd opgefrist, er kwam een nieuwe toegang aan de moestuin, en de boomgaard is nu een stuk groter.

De werken werden uitgevoerd door de Stad Gent, de totale kostprijs van de herinrichting bedraagt 1,7 miljoen euro. Ongeveer 1 miljoen wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid via subsidies landinrichting, Gent betaalde ca. 700.000 euro.

 

De Vlaamse overheid subsidieerde de werken in het kader van het Landinrichtingsproject Groenpool Vinderhoutse Bossen. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Stad Gent, de gemeente Lievegem, de Provincie Oost-Vlaanderen en Natuurpunt werken samen voor de inrichting en het beheer van de groenpool. Scouts De Woudloper en Sint-Coleta hebben een vaste stek in het gebied, net als het Cultuurplatform Drongen, dat huist in het landgoed De Campagne.

Meer lezen over alle inrichtingswerken in de groenpool kan op ​ www.vlm.be/vinderhoutsebossen

Toon Van Coillie

projectleider, VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met