Nooit eerder zoveel nieuw bos in Vlaanderen

De Gouden Boslabel Laureaten
De Gouden Boslabel Laureaten

 

Nu het plantseizoen achter de rug is maakten we de balans op na 5 jaar Bosalliantie, tijdens een slotevent dat plaatsvond op 14 mei. Sinds 1 oktober 2019 is er maar liefst 1.899 hectare nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, waarvan 757 hectare tijdens het voorbije plantseizoen gerealiseerd werd.

Daarnaast ligt er nu al 925 hectare grond klaar om bebost te worden de komende legislatuur, waarvan komend plantseizoen alleen al 416 hectare. Nooit eerder werd er zo hard samengewerkt om de afname van onze bossen te keren, mét resultaat.

 

Met twintig zijn ze, de organisaties die de Bosalliantie vormen en die de voorbije legislatuur mee aan de slag gingen om 'Meer Bos' te realiseren in Vlaanderen. De vooropgestelde 4.000 extra hectare bos bleek te ambitieus. Met 1898 hectare geplant en 925 hectare gepland bos, komen we op 2.823 hectare nieuw bos in 2025. Een mooi resultaat! We hebben dan ook alle krachten rond bosuitbreiding gebundeld. De intense samenwerking die werd opgezet tussen Vlaamse entiteiten, natuurorganisaties en lokale besturen bleek een gouden formule. Ondanks dat er nog nooit zoveel nieuw bos bijkwam in Vlaanderen en de voorbije plantseizoenen telkens een record aantal bomen de grond in ging, is het werk is niet klaar. Daarom wil de Bosalliantie graag doorgaan in de volgende legislatuur.

Wat deed de VLM?

De VLM zorgde voor 184 hectare nieuw bos en realiseerde daarnaast 65 hectare boscompensatie. We kochten 227 hectare grond aan waarvan op termijn 205 hectare bebost zal worden.

 

 

Naast haar rol in het aankopen, uitruilen en beplanten van gronden stond de VLM in de Bosalliantie ook in voor de uitreiking van de Boslabels. Met de Boslabels zet de Bosalliantie lokale besturen in de bloemetjes die extra bos hebben aangelegd in hun stad, gemeente of provincie. Lokale besturen krijgen een Bronzen Boslabel voor meer dan 2,5 hectare meer bos, een Zilveren Boslabel, waar een gepersonaliseerde zitbank bij hoort, als ze meer dan 5 hectare hebben aangeplant en een Gouden Boslabel in de vorm van een video voor meer dan 10 hectare extra bos.

  • Bronzen Boslabel > 2,5 hectare bos aangeplant: ​ gemeente Knokke-Heist, gemeente Staden, stad Borgloon, stad Aalst, stad Lier, gemeente Roosdaal, stad Genk, stad Landen, gemeente Wetteren, stad Bree, gemeente Brakel, stad Izegem, gemeente Zulte, gemeente Essen, gemeente Heist-op-den-Berg, gemeente Nazareth, provincie Limburg, stad Mechelen
  • Zilveren Boslabel > 5 hectare bos aangeplant: gemeente Merchtem, stad Antwerpen, gemeente Merelbeke, Intercommunale Land van Aalst, gemeente Evergem, stad Sint-Niklaas, provincie Vlaams-Brabant, stad Oostende, gemeente Zaventem, Limburg.Net, gemeente Boechout
  • Gouden Boslabel > 10 hectare bos aangeplant: provincie Oost-Vlaanderen, stad Brugge, provincie Antwerpen, provincie West-Vlaanderen, gemeente Bornem, stad Gent

Bekijk hier de video van de stad Brugge.

Het slotevent van de Bosalliantie

We mochten op het slotevent maar liefst 35 Boslabels uitreiken aan lokale besturen: 6 gouden, 11 zilveren en 18 bronzen medailles.

 

 

Tijdens het panelgesprek tussen Noah Janssen (Natuurpunt), Bert Desomviele (Bos +), Karolien Devriendt (De Bosgroepen), Goedele Van der Spiegel (Agentschap Natuur en Bos) en Riet Gillis (provincie Oost-Vlaanderen) en onder de leiding van moderator Vincenzo De Jonghe werd het duidelijk dat dit niet het einde kan zijn van de bebossing in Vlaanderen. Enkele werkpunten worden meegenomen in het Groenboek, waar de Bosalliantie aan werkt.

Voor de verdiende receptie bracht professor Valérie Trouet nog de zeer interessante keynote “Over bomen en mensen”.

 

Gedelegeerd bestuurder VLM, Toon Denys: “Bossen planten we niet voor onszelf. Wij en zelfs onze kinderen gaan ze misschien niet meer volgroeid kunnen zien. Maar onze kleinkinderen zullen er volop van kunnen genieten. Bossen herbergen bovendien vele soorten planten en dieren en zijn dus cruciaal voor het behoud van onze natuur, die zoals jullie weten sterk onder druk staat. Het spreekt voor zich dat ze ook cruciaal zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze hebben een verkoelend effect op onze dorpen en steden. Bossen dragen bij aan ons welbevinden en zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Meer dan genoeg redenen om nu niet te stoppen maar door te doen en onze samenwerking verder te zetten.”

Bedankt aan de Bosalliantie en alle collega’s van de VLM die mee hun schouders zetten onder dit programma!

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met