Opening park Neerdorp (Huizingen) op zondag 3 juni

Opening park Neerdorp (Huizingen) op zondag 3 juni

Dinsdag 29 mei 2018 — Op zondag 3 juni vieren we de inrichting van park Neerdorp in Huizingen. De site van de voormalige Catala-papierfabriek kreeg dankzij de inzet van landinrichting in de Vlaamse Rand een grondige opknapbeurt en is nu een buurtpark waar het heerlijk vertoeven is.

2010 kocht de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) de volledige site en werkte een masterplan uit voor het volledige bedrijventerrein. De industriële gebouwen werden geïnventariseerd en de meest waardevolle gebouwen werden behouden. De POM contacteerde de Vlaamse Landmaatschappij voor de inrichting van het park. De ligging nabij de Molenbeek en de historische gelaagdheid van het park, vormden de basis voor een inrichtingsplan.

Het ontwerp en de inrichting van het park zijn gericht op meerdere maatschappelijke doelstellingen. Een van de belangrijkste doelstellingen was de maximale opwaardering van het watersysteem. Het park ligt tussen een woon- en bedrijvenzone en is daardoor een visuele buffer én rustplaats voor buurtbewoners en werknemers.
Het is een eerste stapsteen in een autovrije fietsverbinding tussen Lot en Huizingen.

In augustus 2017 is de werf van start gegaan. Tijdens een eerste fase werden de bekkens geruimd en werd de oorspronkelijke slotgracht rond de middeleeuwse Motte opnieuw uitgegraven. In een tweede fase volgde de aanleg van wandel- en fietspaden. Ook werd een speeltoren geplaatst, evenals houten vlonders en bruggen.
De werf is nog niet volledig afgelopen. Er komen nog picknickbanken, ligzetels en infoborden die de geschiedenis van het park beschrijven. Tegen de zomervakantie zal het park grotendeels toegankelijk zijn.

De totale kostprijs van het park bedraagt 800.000 euro. De POM financierde daarvan 250.000 euro en de gemeente Beersel 100.000 euro. De overige 450.000 euro betaalde de Vlaamse overheid.

Op zondag 3 juni vieren we de inrichting van het park. Buurtbewoners en partners zijn welkom vanaf 13.30 uur aan de Gustave Demeurslaan in Huizingen. Na het officiële gedeelte met toespraken zijn er activiteiten voor kinderen en kan iedereen het park ontdekken met een drankje en versnapering.

Luc Vander Elst projectleider at Vlaamse Landmaatschappij