Platteland in beweging: 15 jaar plattelandsbeleid

In 2019 mocht het plattelandsbeleid 15 kaarsjes uitblazen. Een uitgelezen moment om de resultaten en realisaties van het plattelandsbeleid te bundelen en in de kijker te zetten. De publicatie 'Platteland in beweging' werpt een blik op het werk dat er de afgelopen jaren is verricht. Ook de komende jaren zal de VLM met het plattelandsbeleid inspelen op uitdagingen die eigen zijn aan het platteland.

Het platteland staat vandaag voor heel wat uitdagingen. Complexe vraagstukken over sociale cohesie, lokale voedselproductie, bouwshift, voorzieningen in de dorpen, water, stilte en klimaatsverandering vragen om een sterk beleid dat de vinger aan de pols houdt, slimme allianties smeedt en draagvlak creëert voor oplossingen. Het plattelandsbeleid van vandaag kan verder bouwen op inzichten en praktijken die de voorbij 15 jaar vorm hebben gekregen. In 2004 nam Vlaanderen een uitgesproken engagement voor een eigen Vlaams plattelandsbeleid. Een integraal plattelandsbeleid met als inzet de afstemming van de vele sectorale invalshoeken op het platteland en realisaties op vlak van projecten, overleg, beleid, onderzoek, subsidies en samenwerking. De resultaten en realisaties van 15 jaar Vlaams Plattelandsbeleid zijn nu gebundeld in de publicatie ‘Platteland in beweging’.  

De publicatie schetst het ontstaan en de evolutie van het plattelandsbeleid en biedt een antwoord op de vragen: Welke lading dekt het plattelandsbeleid? Wat maakt het beleidsveld zo uniek? Waar maakt plattelandsbeleid het verschil? In de publicatie staan we stil bij enkele relevante cijfers en geven we een overzicht van de evoluties van de instrumenten zoals het Interbestuurlijk Plattelandsoverleg, de besteding van subsidies en het Platform voor Plattelandsonderzoek. Ook de rol van de VLM en de samenwerking met verschillende partners wordt beschreven. 

Vijftien jaar later is het landschap veranderd. Er zijn nieuwe dynamieken, nieuwe partners, nieuwe uitdagingen... Het plattelandsbeleid heeft daarom nood aan een aanpak die beleids- en bestuursniveau-overschrijdend is en die op het lokale niveau mee invulling geeft aan het Europese Gemeenschappelijk Landbouw- en Plattelandsbeleid. De afgelopen 15 jaar is een stevige basis gelegd voor het plattelandsbeleid dat de komende jaren zal worden uitgerold door de nieuwe bevoegde minister.

Leen Van den Bergh

woordvoerder

Els Hofkens

diensthoofd Platteland

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met