Samenwerking en partnerschap zorgen voor snelle realisatie van innovatieve waterbeheermaatregelen in de Moubeekvallei

Project Veldbos in minder dan anderhalf jaar van idee naar uitvoering

Zedelgem, 24 oktober 2024Door de krachten te bundelen, kon de overheid een reeks antiverdrogingsmaatregelen in de Moubeekvallei realiseren via het Veldbosproject. Drainagegrachten werden omgevormd naar infiltratiepoelen en er werd een extra bos aangelegd langs de Moubeek in Zedelgem. Dit zal de waterinfiltratie in het gebied bevorderen en verdere verdroging tegengaan. ​
Het mooie valleilandschap blijft bewaard en wordt versterkt, met aandacht voor landbouw én natuur. ​
Medefinanciering via het Vlaams Klimaatadaptatieplan en een goede samenwerking tussen de verschillende overheden zorgden voor een beperkte doorlooptijd van het project en resultaten die na amper anderhalf jaar al zichtbaar zijn op het terrein. De aannemer voert momenteel de laatste werken uit.

 

Innovatieve Waterbeheermaatregelen

De omvorming van drainagegrachten naar infiltratiepoelen en de aanleg van een bufferbos (9.400 m²) langs de Moubeek in Zedelgem moet de waterinfiltratie in het gebied bevorderen en de verdere verdroging tegengaan. De aanleg van de nieuwe poelen werd zo goed mogelijk ingepast in het natuurlijk reliëf en de zone mag zich in de toekomst ontwikkelen als moerasbos. Afhankelijk van de evolutie kunnen hier later nog bijkomende beplantingen worden uitgevoerd door de beheerder, het Agentschap voor Natuur en Bos.

Op een perceel ter hoogte van de Kronemolenstraat werden de drainagegrachten en -buizen afgekoppeld en het afgevoerde water omgeleid naar infiltratiepoelen langs de beek. Het bovenstroomse water van de landbouwpercelen kan zo maximaal worden opgevangen en in de bodem infiltreren voor het eventueel overloopt naar de Moubeek.

Langs de Wolfstraat werd een moerasbos aangelegd met het ‘poel in poel’ principe om zo de biodiversiteit extra te stimuleren. Er werd gewerkt met getrapte profielen in 3 poelen.

Nieuwe poelen kunnen het opgevangen water bufferen en laten infiltreren in de bodem, de gracht kreeg een aangepast profiel zodat het water vertraagd wordt afgevoerd ©VLM

Aandacht voor landbouw, natuur én waterveiligheid

Het landschapsbeeld van de Moubeekvallei blijft ongewijzigd, met bovenstroomse landbouwpercelen en een beekbegeleidende structuur die versterkt wordt door de inrichting.

Een aantal percelen werden verruild met een landbouwer. Een perceel grasland in de meander van de Moubeek kan nu worden gebruikt voor waterberging en natuurontwikkeling.

Enkel in de zone natuurgebied langs de beek werd er ingericht en bebost. Langs de Moubeek is een zone vrijgelaten voor optimaal beheer van de waterloop in de toekomst.

De aanleg van een ringdijk waarborgt de waterveiligheid. De ringdijk zorgt voor de bescherming van een woning en de verkeersinfrastructuur én biedt de mogelijkheid om als eerste buffer water op te houden uit de Moubeek bovenstrooms het centrum van Zedelgem. De uitgegraven grond van de poelen is maximaal hergebruikt om de natuurlijk ogende beschermingsbuffer aan te leggen.

De aangelegde ringdijk beschermt de woning tegen het water en zorgt voor extra buffering © VLM

 

Samenwerking en Partnerschap

Het project werd uitgevoerd door de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de gemeente Zedelgem en lokale landbouwers. De nodige gronden zijn aangekocht door de VLM en worden na inrichting overgedragen aan het ANB, dat ook verantwoordelijk zal zijn voor het beheer. De Financiering van de gronden en de bebossing gebeurt door het ANB.

Bart Naeyaert, gedeputeerde provincie West-Vlaanderen: "Inrichtingsprojecten die invulling geven aan de principes van bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren vinden we bijzonder belangrijk. In het gebied concreet aan de slag gaan, in overleg en samenwerking met de partners levert mooie resultaten op. Deze realisatie getuigt hiervan."

Binnen een periode van minder dan anderhalf jaar is het project van idee tot realisatie gekomen. Dit omvatte grondverwerving, grondruil, juridische procedures, het verkrijgen van een ministerieel besluit voor het gebruik van budgetten uit het Vlaams Klimaatadaptatieplan, omgevingsvergunningen, en de daadwerkelijke inrichting en bebossing van het gebied. De uitvoering van de werken liep van april tot oktober 2024. De aannemer voert momenteel nog de laatste werken uit.

Annick Vermeulen, burgemeester Zedelgem: "Door de toenemende extreme weersomstandigheden vormt water een steeds grotere uitdaging. Vanuit de gemeente Zedelgem zijn we dan ook blij dat er ook op ons grondgebied maatregelen kunnen worden genomen die bijdragen aan de oplossing. Dergelijke projecten zullen in de toekomst zeker hun nut bewijzen."

De totale kosten bedragen ca. € 150.000, waarvan € 100.000 wordt gefinancierd door middelen uit het Vlaams Klimaatadaptatieplan (VAP) en aanvullende financiering door de betrokken partners.

Vlaams minister van Omgeving & Landbouw Jo Brouns: “Dit project toont hoe we, door samen te werken, Vlaanderen in de toekomst beter wapenen tegen de gevolgen van droogte. Dankzij innovatieve waterbeheermaatregelen en de inzet van alle betrokken partijen, versterken we zowel de natuur als de landbouw, terwijl we de waterveiligheid garanderen.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met