Slim waterbeheer op de speelplaats

Basisschool 't Boompje onthardt en vergroent

300 m² ontharde speelplaats, 645 m² dakoppervlakte waarvan het regenwater nu naar een infiltratieput gaat, en een pak extra groen. De dorpsschool van Stalhille greep een projectoproep van de VLM aan voor een stevige klimaatactie op haar terrein.

“Als het op onze schoolgebouwen en de speelplaats regent, kan het regenwater niet op een natuurlijke manier in de bodem infiltreren. Alles wordt naar de riool afgevoerd. Ten eerste zouden we dat willen veranderen door een deel van de speelplaats te ontharden en te vergroenen. Ten tweede zouden we nog meer water in de bodem willen laten infiltreren door de dakgoten die uitgeven op de speelplaats, aan te sluiten op een infiltratieput.” Dat was enkele jaren geleden de wens van Vrije Basisschool ’t Boompje in Stalhille (Jabbeke).

Een wens die voor een kleine dorpsschool als ’t Boompje, met ongeveer 70 leerlingen, niet zo eenvoudig te realiseren valt. Dank zij een subsidie voor kleinschalige projecten van het landinrichtingsproject Oudlandpolder kon de school toch haar ambitie waarmaken. “Als uitvoerders van het landinrichtingsproject Oudlandpolder zijn we er ons van bewust dat alle kleine beetjes helpen om tot een klimaatbestendig waterbeheer te komen” zegt projectleider Wim Van Isacker. “Dat is in de polder, die extra kwetsbaar is voor de gevolgen van de klimaatverandering, echt wel een uitdaging waar we als VLM niet omheen kunnen. En een beter waterbeheer is niet alleen een taak van overheden. Iedereen die in de polder leeft en werkt, kan zijn steentje bijdragen. Via twee oproepen voor ‘uitvoeringsinitiatieven’ of kleinschalige projecten in 2021 en 2023 hebben we daarom met het landinrichtingsproject aan iedereen de kans geboden om projectvoorstellen te doen om de polder meer klimaatbestendig te maken.”

Samen sterk

Het voorstel van ’t Boompje, ingediend in september 2022, strookte helemaal met de doelstellingen die de VLM naar voren schoof, en kreeg dus groen licht. De school ging aan het werk. In overleg met de kinderen verfijnde ze de schets van de projectaanvraag tot een mooi ontwerp. Een vrijwilligster van het oudercomité nam het administratieve luik op zich. Een tuinaannemer van wie de kinderen in ’t Boompje school lopen, zette zijn schouders onder het project en voerde de werken uit. Om de overlast voor de school te beperken, gebeurde dat vooral in de zomervakantie. Begin 2024 werd er aangeplant met de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar, onder begeleiding van het Regionaal Landschap Houtland en Polders. Een private partner betaalde de bouw van een buitenklasje. De gemeente Jabbeke, eigenaar van de schoolgebouwen, prefinancierde de hele onderneming.

Enthousiaste leerlingen
Enthousiaste leerlingen

Els Kelem, directrice van de school: “Het overgrote deel van het regenwater infiltreert nu op natuurlijke wijze in de bodem. We hebben 645 m² aan dakoppervlakte kunnen aansluiten op een infiltratieput. Daarnaast hebben we een zone van 300 m², ongeveer een derde van onze speelplaats, onthard. Die zone hebben we ingevuld als een groene speel- en leerzone voor de kinderen. Onze kale speelplaats van vroeger heeft nu een warmere sfeer, met aparte hoekjes en meer speelprikkels. We hebben nu enkele hagen, wat bomen, een stuk gazon en een speelberg met een amfitheatertje dat we als buitenklas kunnen gebruiken. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook extra speeltoestellen te zetten.”

Blue Deal op school

De ontharding zorgt voor meer infiltratie van water in de bodem. Dat leidt tot meer beschikbaarheid van water en tot vertraagde waterafvoer. De vergroening zorgt op termijn voor wat verkoeling in de zomermaanden, en geeft de kinderen extra speelmogelijkheden. Zo krijgt de landelijk gelegen school ook binnen de schoolmuren een groener karakter. De school kreeg via het landinrichtingsproject een subsidie van 28.000 euro, grotendeels uit de pot van de Blue Deal-relancemiddelen.

En zo kon de Vrije Basisschool ’t Boompje het schooljaar 2024-2025 starten met een betere waterafvoer én een speelplaats die niet langer alleen maar uit grijze stoeptegels bestaat. De kinderen genieten van hun nieuwe speelterrein en het hele schoolteam is tevreden. Ook de VLM is dankbaar. ​ “Als overheid hebben wij gezorgd voor mogelijkheden en middelen”, aldus Wim Van Isacker, “maar het is enkel door mensen die initiatief nemen dat er ook effectief iets gedaan wordt met die middelen. En wat hier gedaan is, is goed voor de kinderen, goed voor de school, goed voor het dorp Stalhille, goed voor de polder, goed voor de planeet.”

Net voor het nieuwe schooljaar huldigde de school haar nieuwe speelplaats in.
Net voor het nieuwe schooljaar huldigde de school haar nieuwe speelplaats in.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met