Uitgebreid WeComV gaat vanaf vandaag van start
14 juni 2024
Het wetenschappelijk expertencomité dat zich richt op luchtemissies in de veeteelt en de mestverwerking is uitgebreid met 3 nieuwe leden. Dat is belangrijk om emissiereducerende maatregelen die de stikstofuitstoot terugdringen sneller te kunnen beoordelen.
Luchtwassers, emissiereducerende stalvloeren, voederadditieven die ammoniak beperken, … het zijn drie voorbeelden van maatregelen van de lijst van maatregelen die je als landbouwer kan toepassen om je stikstofuitstoot te beperken. Om die lijst sneller uit te breiden met nieuwe technieken, versterken drie wetenschappelijke profielen voortaan het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV), dat de effectiviteit van de maatregelen beoordeelt:
- Peter Demeyer werkt als ‘Science4Policy Expert Livestock Emissions’ bij ILVO. Hij beschikt over een ruime wetenschappelijke ervaring op gebied van emissies van de veehouderij.
- Ben Aernouts werkt als professor ‘Management in Livestock Production’ aan de KU Leuven en is het hoofd van ‘Livestock Technology Group’. Hij werd geselecteerd op basis van zijn kennis over de rundveehouderij en biostatistiek.
- Johan Buyse werkt als hoogleraar bij het Laboratory for Livestock Physiology aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Hij is veevoedingsdeskundige en heeft ervaring in zowel pluimveeonderzoek als brongericht ammoniakemissieonderzoek.
Daarmee gaat het WeComV van vijf naar acht leden. De minister van Omgeving benoemt de leden van het WeComV voor een periode van vier jaar. Die benoeming is hernieuwbaar voor een periode van telkens vier jaar.
Het comité komt maandelijks samen om nieuwe aanvragen van emissiereducerende maatregelen te onderzoeken, de uitgevoerde metingen te beoordelen en adviezen uit te brengen. Op hun website kan je de voortgang van de huidige dossiers opvolgen.
Op de VLM-website kan je de aanvraagprocedure en enkele veelgestelde vragen nalezen.
Contact
Voor meer informatie over de aanvraagprocedure en emissiereducerende maatregelen:
Voor meer informatie over het WeComV, contacteer het wetenschappelijk secretariaat:
Voor persvragen, contacteer: