Van voetbalveld tot voedselbos

Opening volkstuinproject 'Voedselbos Pietersheim' aangelegd met steun uit volkstuinoproep

31 maart 2023

In 2020 verhuisde voetbalclub Koninklijk Lanaken naar een nieuw sportterrein. Dat bood ​ kansen voor de ontsluiting van de gronden. Samen met VELT vzw vormde de gemeente het domein van 3 hectare om tot een voedselbos. Het domein zal samen met de naburige kinderboerderij Pietersheim één oase van rust vormen waar de inwoners van Lanaken zich kunnen ontspannen. Het project kreeg steun van de Vlaamse overheid via de oproep volkstuinen. In 2023 komt er nieuwe projectoproep.

Ondertussen is er heel wat gebeurd. De voetbalkantine, de omheining en de tribune werden afgebroken, het asfalt werd opgebroken. Zo kan het water beter infiltreren.

Samen met de gemeente ging VELT aan de slag om het voedselbos te ontwerpen. De bestaande bomenrijen en houtkanten werden in het nieuwe voedselbos geïntegreerd. Vrijwilligers en leerlingen van de lagere scholen hielpen in het najaar om het bos aan te planten.

Minister van Omgeving Zuhal Demir: "Hier vloeit natuur, bos en een stukje landbouw samen. Hier zul je niet enkel van een goede wandeling kunnen genieten, maar ook van wat de struiken en bomen te bieden hebben. Een nieuwe groene plek waar mensen kunnen samenkomen, genieten en ook leren. Want de twee buitenleslokalen zullen onze jongsten de kans bieden om van dichtbij te leren over de natuur, het fruit, de dieren en insecten.

Er groeit nu een bos dat vruchten, noten en bessen levert, zoals appels, peren, mirabellen, frambozen, bramen, blauwe, rode, zwarte en stekelbessen, maar ook ‘vergeten soorten’, zoals aardbeibomen, mispel, en kweepeer.

Schoolkinderen kunnen er in de toekomst leren over de natuur, en het nieuwe bos is ook een ontmoetingsplek voor de buurtbewoners.

Het voedselbos werd gisteren feestelijk geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Planontwerper Marleen Massonet (VELT) geeft een woordje uitleg bij ​ de keuze van de planten en het ontwerp van het voedselbos
Planontwerper Marleen Massonet (VELT) geeft een woordje uitleg bij ​ de keuze van de planten en het ontwerp van het voedselbos
Minister van Omgeving Zuhal Demir, burgemeester Lanaken Marino Keulen, voorzitter raad van bestuur VLM Huub Broers en schepen van leefmilieu Christel Gorissen planten een Ginko Biloba
Minister van Omgeving Zuhal Demir, burgemeester Lanaken Marino Keulen, voorzitter raad van bestuur VLM Huub Broers en schepen van leefmilieu Christel Gorissen planten een Ginko Biloba

Geïnspireerd door dit mooie project?

Voedselbos Pietersheim was een van de projecten die kon rekenen op financiële steun via de oproep volkstuinen 2021. Ook dit jaar komt er een volkstuinoproep. Meer informatie daarover vindt u op www.vlm.be, eens de oproep gelanceerd is.

Wilt u het voedselbos Pietersheim zelf eens gaan bezichtigen? Meer informatie op de facebookpagina van domein Pietersheim.

 

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact