Veilig fietsen in de haven: van Terdonk naar Langerbrugge

Koppelingsgebieden Kerkbrugge-Oost en Doornzele-Zuid in Gentse kanaalzone afgewerkt

De veilige fietsroute tussen het veer van Terdonk en de Gentweg in Kerkbrugge-Langerbrugge is een feit, ideaal voor woon-werkverkeer en fietsende scholieren in het havengebied van North Sea Port. ​
Om dit te vieren, kregen voorbijkomende fietsers op dinsdagmorgen een ontbijtkoek, een stuk fruit of een koffie als traktatie. Het gemeentebestuur van Evergem fietste deze ochtend ook een stukje van de route in samen met de projectpartners.

Het gemeentebestuur van Evergem is ruim aanwezig om die fietsverbinding in te rijden samen met de projectpartners
Het gemeentebestuur van Evergem is ruim aanwezig om die fietsverbinding in te rijden samen met de projectpartners

De koppelingsgebieden Kerkbrugge-Oost (17,8 ha) en Doornzele-Zuid (29,6 ha) liggen op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen, ten oosten van de Doornzeelsestraat en ten westen van het industrieterrein de Grote Nest. Beide gebieden vormen een buffer tussen het industrieterrein Grote Nest en de woonkernen van Doornzele en Kerkbrugge.

Naast de aanleg van 1.460 meter vrijliggend fietspad zorgen een aantal bufferende bosjes voor nieuw en extra groen in het gebied. Hiervoor werden in totaal 17.000 stuks bosgoed aangeplant. Ook de nieuwe paden werden in een groen jasje gestoken. Waar mogelijk werden hoogstammige zomereiken aangeplant, 157 stuks. Ook 14 zomerlindes en 14 zomereiken begeleiden de nieuwe fietspaden. ​
Aan het knooppunt ter hoogte van de Wildestraat staat een moeraseik te pronken. Een ideale plek om even te verpozen trouwens. Je vindt hier een picknicktafel en leunbalken om jouw fiets veilig te stallen.
Langs het fietspad achter de tuinen van de Doornzeelsestraat vullen struiken de ruimte tussen de eiken op om zo de privacy van de bewoners te verzekeren.

Fietsers hebben nu een veilig alternatief voor de Doornzeelsestraat
Fietsers hebben nu een veilig alternatief voor de Doornzeelsestraat

Dit alles kon tot stand komen dankzij een mooie samenwerking tussen de Vlaamse Landmaatschappij, de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente Evergem, North Sea Port en de afdeling Maritieme Toegang (AMT) van het Vlaams Gewest. ​
De totale kostprijs van deze werken in Kerkbrugge-Oost en Doornzele-Zuid, zonder rekening te houden met de kosten voor grondverwerving, bedraagt € 1.180.632. De Vlaamse overheid nam € 288.969 voor haar rekening via subsidies landinrichting en een bijdrage van AMT voor de bebossing. De € 584.137 voor de doorgaande fietsverbinding kwam via het fietsfonds, dat wordt beheerd door de provincie, en waar ook de Vlaamse overheid haar steentje bijdraagt. In de heraanleg van de fietsstraat betaalde Evergem € 256.265 mee. North Sea Port investeerde in de natuurzone in Kerkbrugge voor € 53.197. De overige kosten voor onder meer de knooppunten en beplanting langs de wegen werd door de partners samen gefinancierd.

Meer info over het koppelingsgebied op de projectwebsite. ​

Leen Vannieuwerburgh

Projectleider, VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact