Vlaamse Landmaatschappij houdt verscherpte mestcontroles in 37 gemeenten

De dienst Handhaving van de Mestbank staat voor de permanente uitdaging om haar inspecteurs zo efficiënt mogelijk in te zetten. Sinds 2014 controleert ze daarom extra in de gemeenten waar de waterkwaliteit achterophinkt. Dat doet ze onder de noemer ‘VODKA-actie’. VODKA staat voor 'Verantwoord Omgaan met Dierlijke mest, Kunstmest en Andere meststoffen'.

Selectie nieuwe VODKA-gemeenten voor winterjaren juli 2021 tot juni 2023

Tweejaarlijks maakt de VLM een nieuwe lijst op van VODKA-gemeenten. In een periode van 4 jaar streeft de VLM ernaar om in 60% van het gebiedstype 3 verhoogd aanwezig te zijn. Dat zijn de gebieden waar de VLM het meeste impact verwacht door verhoogde controles omdat de waterkwaliteit er het slechtst is.

Van juli 2021 tot juni 2023 houdt de VLM een VODKA-actie in 37 gemeenten, waaronder 25 nieuwe gemeenten. Alle VODKA-gemeenten liggen volledig of voor een groot deel in gebiedstype 2 en 3. Naast de slechte waterkwaliteit, heeft de Mestbank bij de selectie van de nieuwe gemeenten rekening gehouden met de volgende factoren: een hoge mestproductie, een hoog gebruik van kunstmest, de aanwezigheid van mestverwerkings- en vergistingsinstallaties en eerdere lozingen in een gemeente. ​

Dit zijn de 37 huidige VODKA-gemeenten:

  • Regio Oost (Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg):
    • Putte, Keerbergen, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Halen, Holsbeek, Bekkevoort, Boutersem, Kortenaken, Lubbeek, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel, Peer, Bree, Pelt en Oudsbergen.
  • Regio West (West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen):
    • Kortemark, Wevelgem, Langemark-Poelkapelle, Torhout, Roeselare, Zonnebeke, Ieper, Menen, Alveringem, Ledegem, Poperinge, Wervik, Vleteren, Zwalm, Heuvelland, Sint-Lievens-Houtem, Gavere, Kruisem, Nazareth en Zottegem.
VODKA 2021-2023
VODKA 2021-2023

De landbouwers in de betrokken gemeenten hebben een mail gekregen met uitleg over de VODKA-actie. ​ Hoe een controle verloopt en wat wordt gecontroleerd is ook terug te vinden op de VLM-website.

 

Ook buiten de VODKA-gemeenten blijven de Mestbankinspecteurs uiteraard controles uitvoeren.

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met