Vlaamse steun voor De Wijers

Oproep voor projecten in De Wijers - subsidies mogelijk via uitvoeringsinitiatieven

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege heeft een budget van 300.000 euro vrijgemaakt voor een projectoproep uitvoeringsinitiatieven in De Wijers.

In het hart van Limburg, verspreid over 7 gemeenten (Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Lummen), ligt De Wijers: het ‘Land van 1001 vijvers’. Tussen 2008 en 2016 werkte een breed partnerschap aan een visie en een concreet actieplan voor de ontwikkeling dit stukje Vlaanderen. In 2017 keurde de Vlaamse regering drie nieuwe landinrichtingsprojecten goed die de visie en het actieplan mee moeten realiseren en De Wijers als uniek gebied op de kaart moet zetten.

Eén van de acties die binnen de landinrichtingsprojecten De Wijers passen, zijn de ‘Uitvoeringsinitiatieven’. Uitvoeringsinitiatieven zijn kleinschalige en kortlopende projecten die mee de globale doelstellingen voor De Wijers helpen realiseren. Het zijn projecten die ingediend kunnen worden door lokale besturen, organisaties, verenigingen, inwoners … waarbij vanuit Vlaanderen 50% van de projectkosten kunnen vergoed worden. De projecten die geselecteerd zullen worden, moeten dan binnen de twee jaar gerealiseerd worden.

De besturen, organisaties en inwoners die een voorstel van uitvoeringsinitiatief willen, kunnen voor uitleg terecht bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), die deze oproep organiseert.

De nodige informatie is terug te vinden op https://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Projectoproep-uitvoeringsinitiatieven-De-Wijers.aspx 

De uiterste datum voor het indienen van een projectvoorstel is 28 februari 2019.

Quote minister Joke Schauvliege:

“Vlaanderen ondersteunt met deze projectoproep kleinschalige initiatieven die de ontwikkeling van De Wijers een duw in de rug geven. Zo worden, samen met de grotere geplande landinrichtingswerken, ook besturen, organisaties en inwoners gemobiliseerd en betrokken in de ontwikkeling van deze prachtige Limburgse regio.”

 

Juul Adriaens

Communicatieverantwoordelijke regio Oost, Vlaamse Landmaatschappij

Karel Stevens

Projectmanager, Vlaamse Landmaatschappij

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact