VLM betaalt vergoedingen uit aan landbouwers met een beheerovereenkomst in 2021

Op 27 april werden de vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2021 van de Vlaamse Landmaatschappij uitbetaald. In totaal ontvingen 3.698 landbouwers met een lopende beheerovereenkomst in 2021 samen 16,5 miljoen euro, goed voor een oppervlakte van 12.032 hectare aan maatregelen voor de biodiversiteit en het landschap in Vlaanderen.

Overzicht van de uitbetaalde vergoedingen en oppervlaktes

Onderstaande tabel geeft het volledige bedrag aan vergoedingen uitbetaald in 2021 en de oppervlaktes/lengtes per type beheerovereenkomst weer. De beheerovereenkomsten worden zowel met Vlaamse als Europese middelen gefinancierd. De Europese middelen komen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Overzicht betaalde vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2021
Overzicht betaalde vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2021

Alleen de landbouwers die in 2021 beschikten over een lopende beheerovereenkomst en die tijdig een geldige verzamelaanvraag hebben ingediend, worden uitbetaald.

Door een beheerovereenkomst te sluiten, versterken landbouwers vrijwillig en in ruil voor een vergoeding de biodiversiteit, bouwen ze aan het landschap of dragen ze hun steentje bij aan verschillende milieudoelstellingen: via graskruiden- en bloemenstroken, hagen, houtkanten en andere houtige kleine landschapselementen, soortenrijke graslanden, of op de akkers en weides zelf. Die plekken vormen een thuis voor heel wat typische planten en dieren. Dat alleen al maakt ze waardevol, maar er zijn ook veel voordelen aan de landbouw en de maatschappij: zoals bestuiving, natuurlijke plaagbeheersing, waterzuivering, waterinfiltratie, waterberging, erosiebestrijding en koolstofvastlegging.

Beheerovereenkomsten die starten in 2023 focussen meer op de biodiversiteit van het landbouwlandschap. Er veranderen ook een aantal zaken aan de maatregelen. Beheerovereenkomsten die de voorbije jaren werden gesloten, lopen gewoon verder tot hun einddatum. Lees hierover meer in het persbericht van 21 april.

 

Bert Van Wambeke

Diensthoofd Beheerovereenkomsten, Vlaamse Landmaatschappij

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met