VLM ondersteunt preventiecampagne Neospora met infobordjes in ruilverkaveling Schelde-Leie

‘’Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.’’

Je hond laten loslopen op het platteland lijkt onschuldig. Toch kan het drastische gevolgen hebben voor koeien die staan te grazen in de weiden. Het kan immers leiden tot Neospora, een ongeneeslijke ziekte, die verspreid wordt van honden op runderen. Boerenbond lanceert daarom een preventiecampagne om wandelaars te sensibiliseren met de slogan: ‘’Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.’’ De Vlaamse Landmaatschappij is één van de ondersteunende partners in het pilootproject.

Landbouwers vragen om honden aan de leiband te houden wanneer je gaat wandelen. Honden kunnen namelijk hun uitwerpselen achterlaten in weiden. Als de ontlasting besmet is met Neospora dan vormt dit een gezondheidsrisico voor koeien. Ook bij geiten en schapen kan het problemen veroorzaken.

De parasiet Neospora is de belangrijkste oorzaak van abortus bij koeien. Indien drachtige dieren besmet worden, kan dit leiden tot vroeggeboorten, misvorming of verwerping. Preventie is belangrijk want er bestaat geen geneesmiddel tegen de ziekte.

Honden spelen een belangrijke rol bij de overdracht van Neospora want zij zijn de eindgastheer. Honden hebben zelf geen hinder van de parasiet, maar kunnen wel andere dieren besmetten. Daarom is het belangrijk dat honden niet door weiden lopen. Ook weiden waarin geen koeien staan, vormen ook een besmettingsbron als er hondenuitwerpselen liggen. Het weidegras wordt gemaaid en dient als voeder voor koeien. Met bermbordjes wil Boerenbond wandelaars informeren over de gevolgen van Neospora.

Gent, De Pinte, Nazareth en Deinze zijn pilootgemeenten voor de preventiecampagne van Boerenbond, de provinciale landbouwkamer en de gemeentebesturen tegen Neospora. Daarom startten de betrokken landbouwers uit het gebied een campagne, ondersteund door de Vlaams Landmaatschappij, Parkbos en de gemeente Nazareth. Verspreid over het gebied van de ruilverkaveling schelde-Leie, rond het parkbos en in de gemeente Nazareth zullen informatieborden worden geplaatst met de slogan ‘Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.’

De aftrap van de campagne wordt gegeven op dinsdag 2 april om 11u in de Ponthoeve in Zevergem.

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Evelyne Goemaere

Projectleider ruilverkaveling Schelde-Leie, VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met